Nieuws

Creative Concepts: An online workshop on Concepting across Academia and the Arts

Date: February 17, 2022, 2-5:15pm CET

Concepts are theoretical tools. They “do work” as they carve out phenomena or objects, and propose a perspective on the phenomenon or object thus established. As such, concepts are inherently creative and potentially critical: they provide meaning, establish connections, and generate reflection and perhaps debate.

The world today invites us to dwell on the role and use of concepts as we try to grasp the phenomena that we are also part of. A growing number of publications and projects across academia and the arts are accompanied by glossaries, dictionaries, or lexicons. What in contemporary academic and artistic contexts or in the world at large necessitates the curation of, and with, new or modernised vocabularies? What can be done with concepts and what are the limits of concepting?

About the workshop

The above observations and questions form the starting point for the Creative Concepts workshop. It starts off practically by inviting all participants to partake in a collective concept-building exercise according to a pre-set script. After the exercise, the following discussants will provide reflections on concepting across academia and the arts:

After the reflections, participants are invited to partake in another round of the collective concept-building exercise, now inspired by the reflections on concepting.

Critical Concepts for the Creative Humanities

Creative Concepts is organised on the occasion of the publication of Critical Concepts for the Creative Humanities by Iris van der Tuin and Nanna Verhoeff (Rowman & Littlefield, 2022).

This workshop is mainly meant for academics, postdocs and PhD/MA students, artistic researchers, and artists interested in concepts and concepting.

RSVP: creativeconcepts@nwo.nl

Creative Concepts is a spin-off of the successful The Postresearch Condition (EARN/NWO Smart Culture) conference (January 2021; organised by Henk Slager with Odile Heynders, Janneke van Kersen, Iris van der Tuin and Kitty Zijlmans).

Creative Concepts was made possible by the MA of Fine Art, HKU University of the Arts Utrecht; the Creative Humanities Academy of Utrecht University; the Dutch Research Council (NWO).

Release Critical Concepts for the Creative Humanities

november 2021

Nieuw boek van prof. dr. Iris van der Tuin en prof. dr. Nanna Verhoeff over de opkomst van creatieve concepten "onmisbaar" voor professionals in de culturele sector

“Wij zijn gebaat bij een open en inspirerende relatie met het veld waar wij onderzoek naar doen.” Aldus prof. dr. Iris van der Tuin en prof. dr. Nanna Verhoeff naar aanleiding van de lancering van de Creative Humanities Academy, een nieuw platform en netwerk binnen de faculteit Geesteswetenschappen dat samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en makers stimuleert en mogelijk maakt. Het platform bestaat inmiddels een jaar en biedt verschillende programma’s voor professionals aan, waaronder de succesvolle cursus Leiderschap in Cultuur Artistiek.

Deze maand verschijnt er een nieuw boek van de twee onderzoekers: Critical Concepts for the Creative Humanities. Meer een woordenboek eigenlijk, dat nauw is verweven met de activiteiten van de Creative Humanities Academy en het onderwijs voor professional.

Media Architecture Biennale 2021

programma MAB

Interview met Prof. Nanna Verhoeff en Dr. Michiel de Lange over de Media Architecture Biennale 2021. Lees meer over smart cities en creatieve methoden hier.

logo cultuurpers

Podcast: LinC A

december 2020

In deze podcast: Marjolein Verhallen en Paul Adriaanse van Bestuurskunde, Nanna Verhoeff van Media en Iris van der Tuin van Filosofie, en artistiek leiders Lars Ebert en Jente Hoogeveen over wat dat nou is: leiderschap. We hebben het over hoe je dat kunt leren. De uitkomst zal menig mens verrassen: leiderschap begint bij jezelf. Zoals de oude grieken al zeiden: ‘Ken Uzelve’ en Rousseau dat uitbreidde tot: ‘wie zichzelf niet beheerst die beheersen anderen.’ Het programma, dat bestaat uit een zestal ‘labs’ of masterclasses.

foto team CHA

Interview: ontmoet het CHA team

november 2020

Ondanks alle gespannen schouders, stijve nekken en vierkante ogen zitten er ook voordelen aan het online universiteitsleven. Gratis boekentips op de achtergrond, mooie prints aan de muur en niet te vergeten: huisdieren. Vandaag spreek ik in totaal: drie katten, een hond, Prof. dr. Nanna Verhoeff Prof. dr. Iris van der Tuin. Samen vormen wij het kernteam van de Creative Humanities Academy (CHA). Een nieuw platform en netwerk binnen de faculteit Geesteswetenschappen dat samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en makers stimuleert en mogelijk maakt.

afbeelding residenties in Utrecht

“Een globale crisis als deze stelt veel op scherp in de manier waarop we ons contact vormgeven.”

april 2020

Op Residenties in Utrecht reflecteert Nanna Verhoeff, mede oprichter van de Creative Humanities Academy, op het belang van nieuwe samenwerkingsvormen, nu en in de toekomst:

"Nieuwe vormen van samenwerken en de ontwikkeling van nieuwe methoden van zowel onderzoek als makerschap passen bij bredere maatschappelijke ontwikkelingen waarin domeinen van wetenschap en kunst elkaar beïnvloeden en ook regelmatig overlappen. Het is daarmee niet alleen timely, maar ook urgent in een tijd waarin de ene crisis de andere opvolgt. Duurzaamheid, weerbaarheid en sociale rechtvaardigheid vragen om creativiteit en kritisch reflectie, in de meerdere betekenissen van deze woorden."