Urban Futures Studio: Mixed Classroom

Samenwerking tussen studenten en beleidsmakers om een beeld te vormen van een duurzame toekomst.

De Urban Futures Studio is een transdisciplinair instituut dat samenwerkt met beleidsmakers, activisten, kunstenaars en studenten om alternatieve toekomsten mogelijk te maken.  

Ieder jaar organiseert de Urban Futures Studio een ‘Mixed Classroom’. In deze Mixed Classroom komen studenten van verschillende disciplines samen met nationale en lokale beleidsmakers. Hier leren ze van en met elkaar.  

Wat hield de samenwerking in? 

Het uitgangspunt van dit vak is dat de verbeelding van de toekomst bepaalt hoe er in het heden gehandeld wordt. De mixed classroom cursus biedt een mix van (gast)colleges, interviews, casusoefeningen en discussies. Door gebruik te maken van de mixed classroom leren studenten de opgedane theoretische kennis toe te passen in casestudies over toekomstige steden. Daarnaast krijgen studenten les in innovatieve vormen voor het doen van onderzoek en het presenteren van onderzoek. 

Doel van samenwerking in het onderwijs

Het Mixed Classroom-concept is gebaseerd op een democratische opvatting waarbij onderzoek en onderwijs gebruikt wordt om publiek debat en politieke besluitvorming te ondersteunen, met name als het gaat om lange termijn uitdagingen. De samenstelling van de cursus (mixed classroom) is daarom ontwikkeld in nauwe samenhang met de inhoud (verbeelding van de toekomst) en de vorm (off-campus onderwijs en de betrokkenheid van ontwerpers en kunstenaars). 

De cursus geeft deelnemers inzicht in de technieken die zijn ontwikkeld voor het kennen van en anticiperen op toekomsten gegeven de planetaire crisis van de 21e eeuw. Deze cursus biedt studenten de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen in het verbinden van ideeën aan actie, in samenwerking met beleidsmakers. Hierbij staan wetenschappelijk innovatieve en maatschappelijk urgente onderwerpen centraal. 

Grote gebouwen van onderen gefotografeerd

(Beoogd) resultaat

Tijdens deze cursus krijgen deelnemers een beter begrip van de beschikbare technieken om met onzekere toekomsten om te gaan door zich voor te stellen hoe steden er in de toekomst uit kunnen zien en hoe de toekomstige inwoners deze zullen ervaren. 

Deelnemers bestuderen en reflecteren tijdens de cursus op bestaande en nieuwe praktijken zoals scenario's, backcasting, design thinking en sciencefiction. Elke cursus eindigt met een 'interventie' door studenten in een vorm die past bij het thema van dat jaar.

Samenwerkende partij namens UU

Studenten van verschillende disciplines

Samenwerkende externe partij

Nationale en lokale beleidsmakers

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de Mixed Classroom en voorbeelden lezen? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Meer informatie