Peerobservatie-programma voor docenten

Observing a peer made me think of why I believe something is good or bad teaching. So, it made my values and preferences more explicit.

Tamara Muliaditan-de Koning, deelnemer POP 2021-2022

Doceren is vaak een individuele aangelegenheid: what happens in the classroom, stays in the classroom. Lijkt het je fijn om eens bij een andere docent mee te kijken? Of wil je graag dat een andere docent bij jou meekijkt om feedback te kunnen geven? Dat kan met het Peerobservatie programma!  

Tijdens het Peerobservatie-programma observeer je elkaar tijdens het geven van onderwijs. Uit ervaring blijkt dat het observeren minstens net zo leerzaam is als het geobserveerd worden. Verschillende deelnemers deelden hun ervaringen op de TAUU docentencommunity.

Het programma bestaat uit drie bijeenkomsten en meerdere observatierondes. In de bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan hoe en wat je kan observeren, hoe je feedback kunt geven en ontvangen en hoe je kunt reflecteren op je persoonlijke ontwikkeling als docent. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Tijdens de eerste bijeenkomst worden koppels gemaakt van docenten die elkaar gaan observeren. In een voor- en na-observatie meeting bespreek je met elkaar wat je hebt gezien. Vervolgens bevraag je elkaar op intentie, overtuiging, drijfveren en kwaliteiten om meer op de persoonlijke ontwikkeling in te gaan. Het programma wordt afgerond met een eindgesprek waarin het programma wordt geëvalueerd.

Het Peerobservatie-programma is bedoeld voor alle docenten: van startende tot meer ervaren docenten in alle disciplines. De diversiteit draagt bij aan de leeropbrengst.

  Leerdoelen

  Na het programma:

  • kun je een ander gericht observeren
  • heb je geoefend met het geven en ontvangen van feedback
  • kun je reflecteren op je zelf als docent door je eigen ervaringen (en die van anderen) te analyseren
  • heb je inzicht in je eigen ontwikkeling als docent.

  Planning

  Het programma vindt plaats in periode 2 en 3 van collegejaar 2022-2023. Eén van de voorwaarden voor deelname is dat de docenten onderwijs geven in periode 2 en/of 3, zodat dit onderwijs geobserveerd kan worden. Dit mogen allerlei vormen van het verzorgen van onderwijs zijn: individuele begeleiding, tutorbijeenkomsten, werkcolleges, hoorcolleges et cetera. Het programma is als volgt opgebouwd:

  Donderdag 1 dec 2022

  Bijeenkomst 1: Kick off meeting (en indeling in koppels

  2 dec - 15 feb 2023

  Peerobservatie in duo's, ronde 1:
  Met voorafgaand een pre-observatiemeeting en een post-observatie meeting na afloop

  Donderdag 16 feb 2023

  Bijeenkomst 2:
  Uitwisseling en verdieping

  17 feb - 19 apr 2023

  Peerobservaties in duo's, ronde 2:
  Met voorafgaand een pre-observatiemeeting en een post-observatiemeeting na afloop

  Donderdag 20 apr 2023

  Bijeenkomst 3:
  Uitwisseling en evaluatie

  8 t/m 17 mei 2023

  Eindgesprekken in koppels

  Aanmelding en meer informatie

  Via deze link kun je je aanmelden voor het programma. Voor meer informatie kun je terecht bij het Centre for Academic Teaching; cat@uu.nl o.v.v. Peerobservatie programma.