Principal Fellows
Om Senior Fellows ook na afloop van het programma actief te betrekken bij het Centre for Academic Teaching and Learning, kunnen zij benoemd worden tot Principal Fellow. De benoeming geldt voor een periode van drie jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Een Principal Fellow stelt zich actief kandidaat, neemt initiatieven of kan benaderd worden voor een rol in commissies, SIGs of onderwijsvernieuwingsprojecten van het CAT of van de Universiteit Utrecht in brede zin. Bijvoorbeeld voor de organisatie van de Onderwijsparade, SoTL-conferentie, beoordelingscommissie USO, jury Docentenprijzen of de SIGs van CAT.
Na afronding van het Senior Fellow-programma zijn onderstaande personen benoemd tot Principal Fellow, Centre for Academic Teaching and Learning:
Harold Bok
Dr. Harold Bok is Universitair Hoofddocent bij de faculteit Diergeneeskunde. De ambitie om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, vormt de basis van zijn activiteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs, leiderschap en organisatie. Als uitmuntend academicus heeft hij diverse academische rollen en functies vervuld en leidt diverse innovatieprojecten, ook buiten zijn faculteit. Met zijn project wil hij innovatieve methoden verkennen om de synergie tussen toetsen en leren te optimaliseren binnen een onderwijscultuur gericht op het verbeteren van competenties.
Niels Bovenschen
Project: Synergie in onderzoek-gestuurd onderwijs
De ambitie van Niels is om bachelor studenten al vanaf het begin van de studie te betrekken bij wetenschap door synergie te creëren tussen onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Niels: “Ik beoog mijn visie te vertalen in een universiteitsbreed strategisch plan. Tegelijkertijd wil ik nieuwe didactische concepten en best-practices ontwikkelen, waarin onderwijs niet alleen van onderzoek profiteert maar waar het onderzoek ook profiteert van de studenten.”
Vincent Crone
Om tot succesvol interdisciplinair, internationaal, intercultureel en blended onderwijs te komen, is intensieve samenwerking en kennisdeling tussen docenten noodzakelijk. In mijn project wil ik een community voor docenten binnen Geesteswetenschappen opzetten waarin kennis en ervaring over onderwijs en het gebruik van educatieve vernieuwingen worden gedeeld, gecombineerd met supervisie en training van docenten.
Gönül Dilaver
Dr. Gönül Dilaver is als universitair hoofddocent Biomedical Sciences Education verbonden aan het UMC Utrecht.
Mariette van den Hoven
Dr. Marriëtte van den Hoven is universitair hoofddocent Wijsbegeerte aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en betrokken bij het Onderzoekinstituut voor Wijsbegeerte en Religiewetenschap. Met haar project zal ze bijdragen aan de wetenschappelijke ethiek in het onderwijs. Ze gaat integriteit in onderzoek verankeren in de curricula en ontwikkelt innovatieve tools die in verschillende disciplines kunnen inzetten. De commissie beveelt Mariette aan vanwege de manier waarop ze anderen overtuigt en inspireert met haar passie voor het onderwerp.
Annet van Royen-Kerkhof
Dr. Annet van Royen-Kerkhof is als kinderarts-immunoloog werkzaam in het WKZ/UMCU en opleidingscoördinator van de medische research master SUMMA.
De maatschappelijke vraagstukken die op ons en de volgende generatie afkomen zijn complex. Voor het nadenken over potentiële oplossingen is interdisciplinaire samenwerking van wezenlijk belang. De oplossingen zijn niet éénduidig, hetgeen onzekerheid zal oproepen. In haar project wil Annet studenten leren omgaan met deze onzekerheden door met verschillende faculteiten samen te werken aan een complex probleem.Christel Lutz
Onderwijsprogramma’s moeten zich continu aanpassen aan wat een veranderende maatschappij eist. Dit aanpassen van het curriculum vindt echter meestal top-down en eens in de paar jaar plaats. Een meer dynamische benadering van curriculum ontwikkeling waarin de expertise van alle docenten wordt benut, zou slagvaardigere programma’s van topkwaliteit kunnen opleveren. Dit vraagt om aanpassing van de manier waarop de ondersteuning van docenten is georganiseerd. Christel gelooft dat curriculum innovatie en de ondersteuning van docenten (‘faculty development’) idealiter hand in hand gaan.
Irma Meijerman
Ik wil docenten laten kennismaken met Scholarship of Teaching and Learning (SoTL) en ze stimuleren om meer ‘onderzoeksmatig’ naar hun onderwijs(vernieuwingen) en het leren van studenten te kijken. De principes van SoTL hebben voordelen voor verbetering van onderwijs, de beleving van en het plezier in het onderwijs door docenten. Het vormen van docentencommunities is een belangrijk onderdeel van mijn project. Ook samenwerking met Centre for Academic Teaching and Learning en andere Senior Fellows zie ik als uitstekende mogelijkheid om docentontwikkeling te bevorderen.
Karin Rebel
Dr. Karin Rebel is universitair hoofddocent bij de faculteit Geowetenschappen. Ze is betrokken bij de opleidingen Global Sustainability Science, Environmental Sciences en Science and Innovation management.
Veronique Schutjens
Leereffecten van buitenlandervaringen lekken vaak weg doordat studenten druk zijn. Andere studenten komen überhaupt niet in aanraking met internationalisering. Een gemiste kans op twee niveaus. Ik wil bachelor exchange studenten leren reflecteren op internationale ervaringen en de betekenis daarvan voor hun employability skills. Deze leerervaringen en -effecten wil ik stevig inbedden in opleidingen, waardoor ook andere studenten profiteren.
Maarten van der Smagt
Maarten is geïnteresseerd in de wijze waarop wetenschappelijke bachelor programma’s met een sterk beroepsmatige oriëntatie, breed wetenschappelijk onderwijs blijven bieden. Maarten: “Indien studenten een kritische houding ontwikkelen, zijn ze beter toegerust om hun studies te voltooien en gekwalificeerde professionals te worden.” Maarten is Onderwijsdirecteur bij de opleiding Psychologie. Hier onderzoekt hij wat zowel de maatschappij als de student nodig hebben op de lange termijn en hoe de opleiding Psychologie deze behoefte in de toekomst kunnen faciliteren.
Bald de Vries
Dr. Bald de Vries wil studenten uitdagen om buiten de context van de eigen opleiding kennis en inzicht op te doen om meer grip te krijgen op de interdisciplinaire dimensie en de maatschappelijke relevantie van een opleiding. Wat is het om een jurist of econoom te zijn, een geograaf of een dierenarts en hoe verhouden die zich tot andere professionals?
Leoniek Wijngaards
Het is van belang dat onderwijs plaatsvindt in een omgeving waarin niet iedereen op elkaar lijkt. Verschillen in bijvoorbeeld invalshoek en achtergrond kunnen het onderwijs verrijken. Ik ga kijken hoe we met meer diversiteit en een inclusieve cultuur het onderwijs (verder) kunnen verbeteren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld ondervertegenwoordigde groepen studenten beter aantrekken? Ook ga ik aansluiting zoeken bij projecten op andere faculteiten en universiteiten; door samenwerking kunnen we wellicht nog meer bereiken.