Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)

De Universiteit Utrecht heeft als eerste universiteit in Nederland onderwijskwalificaties ingevoerd. Heb je een vast dienstverband aan de Universiteit Utrecht en geef je onderwijs? Dan is het de afspraak dat je de leergang BKO voor het wetenschappelijk onderwijs volgt en de basiskwalificatie behaalt. Inmiddels hebben alle Nederlandse universiteiten de kwalificatie overgenomen en erkennen de kwalificatie, ook als deze elders is behaald. De Universiteit Utrecht heeft daarnaast een seniorkwalificatie ingesteld voor als je senior docent/onderzoeker (universitair hoofddocent) bent.

Basiskwalificatie onderwijs (BKO)

Om de basiskwalificatie te behalen, moet je onderwijs verzorgen, over een tutor beschikken, een onderwijsportfolio maken en deze voorleggen aan een toetsingscommissie. In de leergang BKO voor het wetenschappelijk onderwijs vergroot je jouw arsenaal aan didactische vaardigheden en bereid je je voor op de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). In een mix van cursorische bijeenkomsten, begeleide opdrachten, observaties in de eigen onderwijspraktijk en onderlinge uitwisseling, werk je aan de volgende docenttaken:

  • het ontwerpen van onderwijs (zoals het formuleren van leerdoelen en het ontwikkelen van leertaken, werkvormen en toetsen);
  • het uitvoeren van onderwijs ( bijvoorbeeld het geven van hoor- en werkcolleges, het begeleiden van individuen en groepen studenten);
  • het evalueren en onderhouden van je eigen professionele ontwikkeling als docent

Facultaire BKO programma's (Inlog via SolisID voor UU-medewerkers)

De BKO programma's worden georganiseerd door de faculteiten. Klik hieronder voor meer informatie over de BKO programma's per faculteit (log in met je SolisID).

meer informatie over de BKO programma's per faculteit (log in met je SolisID).