PWS-wedstrijd
Inschrijven voor de PWS-wedstrijd is niet meer mogelijk; de inschrijving is gesloten.

Ben jij een vwo-leerling en doe je eindexamen in schooljaar 2022-2023? Doe dan mee aan de PWS-wedstrijd van de Universiteit Utrecht! Het maakt niet uit vanuit welk profiel of welk schoolvak het PWS wordt gemaakt: iedereen kan meedoen! Leerlingen en docenten die meedoen kunnen gratis workshops en masterclasses volgen bij de UU.
Waarom meedoen?
De wedstrijd is een mooie gelegenheid om te werken aan (het verbeteren van) je vaardigheid om onderzoek te doen. Deze vaardigheden kun je goed gebruiken als je gaat studeren. Ook is er natuurlijk een leuke prijs te verdienen. Ook als begeleider van het profielwerkstuk kun je veel leren over het begeleiden van onderzoek.
Voor wie?
De wedstrijd is voor leerlingen uit heel Nederland, die in schooljaar 2022-2023 hun vwo afronden, en die tussen april en december 2022 hun profielwerkstuk maken.
Wat kost het?
Niks! Met steun vanuit het NPO is deelname aan de wedstrijd en de bijbehorende activiteiten gratis.
Hoe kan ik me aanmelden?
Je kunt je t/m 23 september 2022 aanmelden door je docent te vragen je onderzoeksvoorstel in te dienen. Deze tips zijn handig om even te lezen:
- Je krijgt maar één kans om je aan te melden. Zorg er dus voor dat je een goed doordacht onderzoeksvoorstel inlevert.
- Schrijf je jouw profielwerkstuk samen met andere leerlingen? Laat je docent dan één formulier invullen waar jullie beide namen opstaan.
- Noteer de belangrijke data die bij de wedstrijd horen alvast in je agenda. Geef ze ook door aan je begeleider en je ouder(s)/begeleider(s).
Beoordelingscriteria
Zowel het onderzoeksvoorstel dat je inlevert als het definitieve profielwerkstuk worden beoordeeld door de organisatie. Dat gebeurt aan de hand van beoordelingscriteria die gaan over de inhoud van je onderzoek en de vorm van je verslag. Houd bij het werken deze criteria dus goed in beeld! Bekijk de beoordelingscriteria.
Alle stappen op een rij
Je hebt besloten dat je mee wilt doen? Superleuk! Hieronder hebben we alle stappen nog even voor je op een rij gezet.
- Probeer samen met je docent een zo goed mogelijk onderzoeksvoorstel te schrijven. Je kunt extra hulp krijgen door mee te doen aan de masterclass Hoera, ik ga onderzoek doen. Voor begeleiders is er de workshop Het begeleiden van het schrijven van een onderzoeksvoorstel. Hieraan meedoen is niet verplicht.
- Vraag je docent om je aan te melden voor de PWS-wedstrijd door je onderzoeksvoorstel uiterlijk 23 september 2022 in te dienen.
- Uit alle aanmeldingen kiest de UU de tien beste onderzoeksvoorstellen. In de eerste week van oktober hoor je of het onderzoeksvoorstel is geselecteerd.
- Ben je geselecteerd, dan doe je mee voor de prijs van beste profielwerkstuk! We koppelen je aan een wetenschapper die je gaat helpen bij het schrijven van het profielwerkstuk (maximaal 3 uur). Deze wetenschapper kan je bijvoorbeeld helpen met je teksten, interviewen, geschikte bronnen zoeken of de onderzoeksmethode.
- Wil je extra hulp? Doe dan mee met de masterclass Help, ik heb data. Voor docenten is er de workshop 'Het begeleiden van onderzoek'.
- Het definitieve profielwerkstuk dient uiterlijk 23 december 2022 ingeleverd te worden door je docent. Let bij het schrijven van je eindversie goed op de beoordelingscriteria!
- Een jury beoordeelt alle werkstukken en kiest de drie winnaars. Alle kanshebbers worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in maart 2023 waar de winnaars bekend worden gemaakt.
Activiteiten
Zowel leerlingen als hun begeleiders worden ondersteund vanuit de UU in het maken van het beste profielwerkstuk. Als je meedoet, kun je (gratis) meedoen aan de volgende activiteiten:
Meer informatie
De PWS-wedstrijd wordt georganiseerd door Onderwijsadvies & Training en U-talent. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail aan: aansluitingvowo@uu.nl.
De vorige PWS-wedstrijd
In het schooljaar 2018-2019 is voor de vierde keer een PWS-wedstrijd gehouden voor leerlingen in vwo 6. Het thema Dynamics of Youth stond centraal, dit is één van de vier strategische thema's (onderzoeksgebieden) van de Universiteit Utrecht. Lees meer over de winnaars en hun onderwerpen. Of bekijk het filmpje hieronder.