Rondleiding door de Botanische Tuinen

Het is lente in de Botanische Tuinen Utrecht! Maar in verband met COVID zijn de tuinen gesloten voor publiek. Om ons toch een glimp te laten opvangen van wat er allemaal in de tuinen gebeurt, heeft chef-tuinbouw Gerard van Buiten toegezegd de tuinen in te gaan en vijf vlogs te filmen. Geen camera's, geen geluidsman; alleen Gerard en zijn telefoon. Deze vijf vlogs zijn Engels ondertiteld.

Biodiversiteit in de Botanische Tuin

In zijn vlogs richt hij zich op biodiversiteit. Wist je dat de tuin veel inheemse bomen uit de regio Utrecht herbergt? Aan vijftig regionale bijensoorten? Of dat er in de tuin geƫxperimenteerd wordt met de klimaatadaptatie en weerbaarheid van grassen?

Wil je meer?

Gerard van Buiten vertelt regelmatig over de Botanische Tuin op Youtube. Bekijk meer van zijn vaste serie Naar buiten met Van Buiten.

Planten uit de bergen

Wist je dat de Botanische Tuinen Utrecht een collectie van meer dan 3000 planten hebben die in bergachtige gebieden groeien?

Bijen

Wist je dat er naast honingbijen nog 350 wilde bijensoorten in Nederland zijn? De meeste van deze bijen leven alleen.

Grasland onderzoek

De botanische tuin herbergt vele variaties van bloemen en planten die inheems zijn in oude Utrechtse graslanden. In de tuin bevindt zich ook een onderzoeksfaciliteit waar biodiversiteitswetenschappers van de UU onderzoek doen naar de veerkracht van veel verschillende grassoorten, bijvoorbeeld in toekomstige drogere klimaten.

Wilde natuur

Een botanische tuin lijkt misschien een zeer verzorgde plek. Maar in de Utrechtse tuin worden specifieke gebieden opzettelijk ongemoeid gelaten. Dit trekt veel klein wild aan.

In de kas

Ananas is een lekker tussendoortje of dessert. Sommige mensen vinden het lekker op pizza. De Botanische Tuin Utrecht heeft in haar kas een gespecialiseerde collectie van de planten die bekend staan als de familie van de ananas: de bromelia's.