Ervaringen

'Opleiden wordt steeds belangrijker voor bedrijven.'

Video alumnus Bas Alderlieste. Productie: Lisette Quirijns

Bas is oud-student van de opleiding Onderwijswetenschappen aan de UU. Tegenwoordig werkt hij als programmacoördinator bij zorgorganisatie Laurens. Bas vertelt over zijn werkzaamheden en blikt daarbij terug op zijn opleiding.

'Typerend voor de opleiding? Ze denken en werken mee aan het bereiken van jouw doelen.'

Video alumnus Josephine Verstappen. Productie: Lisette Quirijns

Josephine studeerde Onderwijswetenschappen in Utrecht. Tegenwoordig werkt ze als beleids-adviseur onderwijsinnovatie bij de Vereniging van Universiteiten. In deze video blikt ze kort terug op de belangrijkste aspecten van haar opleiding en hoe ze daar nog dagelijks voordeel van heeft tijdens haar werk.

Marith over haar keuze voor Onderwijswetenschappen

Portret van student Marith
Marith, student Onderwijswetenschappen

Hee! Ik ben Marith, 19 jaar en nu tweedejaars student Onderwijswetenschappen. Ik zal je wat meer vertellen over deze studie en wat mij het meeste aanspreekt.

Ik kwam deze studie tegen op de open dag van de Universiteit Utrecht. Daarvoor had ik nog nooit van deze studie gehoord Eigenlijk kwam ik deze opleiding dus per toeval tegen toen ik eigenlijk naar een andere voorlichting wilde gaan. Het onderwijs en kinderen hebben mij altijd al geïnteresseerd, maar tijdens het maken van een studiekeuze twijfelde ik toch heel erg, omdat ik ook het bedrijfsleven, organisaties en bijvoorbeeld rechten leuk vind. Dat is nu juist precies de reden dat ik toch voor Onderwijswetenschappen heb gekozen, omdat je hier veel van die invalshoeken weer terugziet. 

Lees verder

Onderwijswetenschappen is heel breed, leren komt namelijk ook in heel veel contexten voor. De basisschool komt aan bod wanneer je lesmateriaal gaat ontwerpen. Maar ook komen bedrijven en organisaties aan bod bij het vak ‘Leren in organisaties’. Binnen dit vak schrijf je een adviesrapport voor een echt bedrijf over een onderwijskundig probleem.

Binnen Onderwijswetenschappen is er ook heel veel keuzeruimte. Dit betekent dat er veel vakken zijn die je helemaal zelf kunt kiezen. Het vak ‘Leren in organisaties’ vond ik heel erg leuk om te doen. Daarom heb ik besloten om meer vakken te volgen die te maken hebben met bestuur en organisatie, maar je zou bijvoorbeeld ook juist vakken kunnen volgen die meer met pedagogiek te maken hebben. Verder ben ik ook van plan om volgend jaar een paar maanden in het buitenland te studeren, dus daar is ook zeker ruimte voor! Door deze keuzeruimte kun je ook heel breed kiezen in wat voor werkveld je later terecht wil komen. Misschien weet je dat nu nog echt totaal niet (wat heel logisch is), maar tijdens je studie kom je er snel achter wat je wel en niet interessant vindt!

Wat ik verder ook erg fijn vind aan de opleiding is dat het heel kleinschalig is. Het is overzichtelijk en docenten kennen je snel. Dit betekent ook dat je medestudenten heel snel leert kennen en dat iedereen binnen de opleiding altijd bereid is om te helpen! Daarnaast heeft deze studie ook een hele gezellige studievereniging, VOCUS, die hele leuke activiteiten organiseert elke week. Dit zorgt er zeker voor dat je studententijd nog een stukje leuker en makkelijker wordt.

 

'Nog steeds blij met mijn keuze'

Portret student Tessa
Tessa, student Onderwijswetenschappen

Hoi! Ik ben Tessa, een derdejaarsstudent Onderwijswetenschappen. Leuk dat je benieuwd bent naar deze studie!

Om eerlijk te zijn vond ik mijn studiekeuze behoorlijk lastig. Zoveel keuze en geen idee wat ik nou precies leuk vond. Om het behapbaar te maken voor mezelf heb ik een lijst uitgeprint met daarop alle hbo- en wo-opleidingen en ben ik één voor één gaan afstrepen. Ik kwam er zo snel achter dat ik de studies over het onderwijs en gedrag heel interessant vond, maar wist wel zeker dat ik geen juf wilde worden. Ik had nog geen idee dat de studie Onderwijswetenschappen bestond, maar toen ik de omschrijving van de studie las, was ik gelijk enthousiast! Ik ben heel benieuwd naar leren in de algemeenste zin van het woord, en dit sloot er precies bij aan. Na de open dag heb ik mij gelijk ingeschreven en ben tot nu toe nog steeds heel blij met mijn keuze.

Lees verder

Ik heb geleerd over het geheugen, de verschillende leerprocessen, het ontwerpen van leermateriaal, het adviseren van organisaties en het doen van onderzoek en ik kan niet wachten om hier nog veel meer over te leren. Naast dat ik de verplichte vakken sowieso al leuk vond, is dit zeker niet alles wat mij zo enthousiast maakte, en houdt, over deze studie. Het is fijn dat de studie kleinschalig is. Dit zorgt ervoor dat je altijd je vragen kwijt kan, je meestal snel antwoord krijgt en dat je tijdens de werkgroepen altijd wel iemand herkent. Je wordt goed begeleid tijdens je studieverloop en er staat altijd iemand klaar om je verder te helpen.

Daarnaast krijg je bij deze studie ook veel vrijheid om je eigen vakken te kiezen. Zo volg ik dit jaar bijvoorbeeld een psychologie minor Well-being by design, maar je zou ook iets heel anders kunnen doen zoals studeren in het buitenland, een bepaalde taal leren of gewoon allerlei verschillende vakken volgen. Ik maakte me in het begin een beetje zorgen om de hoeveelheid Engelse literatuur omdat Engels op de middelbare school niet mijn sterkste vak was. Hier bleek gelukkig niks van terecht, want hier wen je echt binnen een paar weken aan, en op de site van de studievereniging VOCUS staan heel veel samenvattingen van alle literatuur!