Zullen we contact houden. Hoe we de geest uit ons wereldbeeld verwijderen

Op 5 oktober verscheen Zullen we contact houden. Hoe we de geest uit ons wereldbeeld verwijderen, een boek van dr. Rob van Gerwen (Praktische Filosofie), bij Uitgeverij Klement. 

Dr. Rob van Gerwen
Dr. Rob van Gerwen

Onze huidige maatschappelijke problemen kunnen worden samengevat als het negeren of wegreduceren van onze subjectiviteit, onze geest. Wat is eigenlijk de geest, en is subjectiviteit niet iets om juist over te slaan? Kunnen we de wetenschappen met hun objectivistische methodologieën (en doelen) hier meer over zeggen? Meer dan dat we subjectiviteit en de geest nog niet kunnen verklaren? De leefwereld wordt door dit idee van de wetenschappen bedreigd, maar in nog extremere mate door ons geloof in big data analyse - waarvan sommigen voorspellen dat die beter weten wie we zijn en wat we willen dan wijzelf. Wat is er verkeerd aan deze 'voorspelling' en wat gaan we ertegen uitrichten?

onze geest

In negen overzichtelijke en toegankelijke hoofdstukken worden onze problemen geanalyseerd en wordt in weerwil van ieder objectivistisch reductionisme een subjectief realisme verdedigd. Het leven draait om hoe we het leven, om onze subjectieve keuzen, om onze geest. Maar zit de geest in onze schedel - zijn we ons brein? Geen van deze (en andere) vragen wordt geschuwd. Een ethisch argument wordt ontwikkeld waarmee we de huidige processen in een menswaardiger richting worden gestuurd (Van Gerwen spreekt liever niet over ontwikkelingen want dat suggereert onvermijdelijkheid en ondergraaft bij voorbaat ieder ethisch bezwaar).