Zomerleesoffensief voor jongeren

© iStockphoto.com

Deze zomer kunnen alle jongeren in Nederland tussen de 12 en 18 jaar in het kader van een zomerleesoffensief via Taalbaas.nu gratis een workshop volgen om de beste trucjes met taal te leren. Prof. dr. Geert Buelens (Nederlandse taal en cultuur) en prof. dr. Els Stronks (Nederlandse taal en cultuur) pleitten samen met meer dan 250 academici, schrijvers en theatermakers in De Volkskrant voor een covid-leesoffensief

Dit platform is opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor lezen, taal en teksten en om de culturele sector een broodnodige boost te geven. Artiesten krijgen naast een financiële vergoeding de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen. 

Creatief met taal 

Jongeren komen deze zomer door het volgen van deze workshops in aanraking met allerlei vormen van taal en verhalen. En dat is hoog nodig. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt namelijk dat een kwart van de Nederlandse jongeren met een leesachterstand van school komt: vooral meters maken en nadenken over wat je leest, blijkt een probleem. Taalbaas verbindt professionele woordkunstenaars die nu zonder podium en publiek zitten met middelbare scholieren om hen te prikkelen deze zomer meer te lezen en creatief met taal aan de slag te gaan.