Zeldzame hoge koninklijke onderscheiding voor UU-alumnus Feike Sijbesma

Feike Sijbesma met koninklijke onderscheiding

Op 3 september jl. heeft Premier Rutte een zeldzame hoge koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Feike Sijbesma, voormalig CEO Koninklijke DSM en alumnus van de UU. De heer Sijbesma werd geprezen voor de transformatie van DSM en met name zijn bijdrage aan duurzaamheid en de samenleving. Sijbesma werd benoemd als Grootofficier in de orde van Oranje Nassau, een van de allerhoogste koninklijke onderscheidingen.

Alumnus van het jaar Feike Sijbesma en collegevoorzitter Marjan Oudeman.

Alumnus van het Jaar

Sijbesma (1959) studeerede medische (moleculaire) biologie aan de Universiteit Utrecht. In 2016 was hij Alumnus van het Jaar. Hij is een sterk voorbeeld van een bewuste ondernemer met een focus op milieu, duurzaamheid, voeding en leefomgeving. Hij gelooft dat bedrijven een grotere rol te vervullen hebben dan alleen het maken van winst en rendement. Als bestuursvoorzitter van DSM transformeerde hij de chemiereus tot het duurzaamste bedrijf in de sector.

“Ben jezelf bewust van de impact die je kan hebben en neem de verantwoordelijkheid die daarbij hoort”

Feike Sijbesma
Feike Sijbesma - Alumnus van het Jaar 2016

Reset nodig na corona

Precies een jaar geleden, tijdens de opening van het academisch jaar in 2020, was Feike Sijbesma – toen nog speciaal coronagezant voor het kabinet – te gast in de speciale collegetour die we die dag organiseerden vanuit TivoliVredenburg. Hij stelde dat het zaak is te streven naar een grote maatschappelijke reset, zodra we het virus bedwongen hebben. Een reset waar onze universiteit in de toekomst aan wil werken en bijdragen. Kijk de collegetour ‘de grote resert’ hiernaast terug.

Grootofficier in de orde van Oranje Nassau

De onderscheiding voor Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau is een van de hoogste koninklijke onderscheidingen en wordt niet vaak uitgereikt. Een benoeming in deze orde wordt verleend vanwege bijzondere verdiensten jegens de samenleving.