10 november 2014

Zeeuwse Boekenprijs voor ‘Geschiedenis van Zeeland – Deel III’

Geschiedenis van Zeeland - deel 3

Op 8 november werd bekend dat dr. Paul Brusse (UU), dr. Arno Neele (UU) en dr. Jeanine Dekker de Zeeuwse Boekenprijs 2014 hebben gewonnen voor hun Geschiedenis van Zeeland – Deel III. Tijdens een goed bezochte avond in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg ontvingen de auteurs alle lof voor hun ‘standaardwerk’.

Het boek van Brusse, Dekkers en Neele werd uit 79 publicaties geselecteerd – dit jaar waren er tweemaal zo veel inzendingen als bij de voorgaande editie. Geschiedenis van Zeeland – Deel III was volgens de Zeeuwse krant PZC de grote kanshebber, hoewel Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom ook hoge ogen gooide bij de jury.

De jury oordeelde over het winnende boek: “Het is een schitterend verzorgd, uitbundig geïllustreerd werk dat een afgewogen beeld van de Zeeuwse geschiedenis geeft en een vast referentiepunt voor toekomstig onderzoek zal zijn. Er in worden de dramatische ontwikkelingen soeverein en trefzeker beschreven en zijn de ontwikkelingen gedetailleerd, zonder verbrokkeling, in brede streken neergezet.”

Over het boek

Het derde deel van Geschiedenis van Zeeland vertelt het dramatische verhaal van het verval van de Zeeuwse handel en scheepvaart, van het verloren gaan van internationale handelscontacten en de leegloop en verarming van de steden. De auteurs beschrijven de transitie van een stedelijke handelseconomie naar een agrarische samenleving, waarin kooplieden boeren werden en een gewest tijdens de Republiek een provincie werd in het Koninkrijk.

Het onderzoek voor de vierdelige reeks Geschiedenis van Zeeland werd uitgevoerd onder leiding van de Universiteit Utrecht (Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) en de Stichting Historisch Onderzoek Zeeland.