Yun Xie wint Tiele-scriptieprijs 2022

Yun Xie ontvangt Tiele-scriptieprijs 2022

Yun Xie heeft de Tiele-scriptieprijs 2022 gewonnen voor haar masterscriptie Republic of Characters: A Social Network Centred on the Hong Kong Type. De jury was onder de indruk van de “voorbeeldige, innovatieve en vooral betrokken manier” waarop Yun het sociale netwerk rondom het Hong Kong-type beschrijft.

Drukkerijen

Yun schreef haar scriptie ter afsluiting van de onderzoeksmaster Art History. Ze onderzocht de 19de-eeuwse loden Chinese karakters die Nederlandse drukkers gebruikten in publicaties voor toenmalig Nederlands-Indië. Het ontwerpen en gebruiken van de karakters bracht unieke uitdagingen met zich mee voor letterontwerpers en drukkers wereldwijd.

Recent doken authentieke matrijzen op in het Museum Volkenkunde in Leiden. Yun bracht de geschiedenis van deze matrijzen in kaart, met de nadruk op de verschillende rollen van bijvoorbeeld sinologen, letterontwerpers en missionarissen.

De belangrijkste les die Yun tijdens het schrijven van haar scriptie leerde, is de waarde van ervaringen en kennis delen. Omdat tijdens de pandemie veel bibliotheken en archieven niet toegankelijk waren, was ze sterk afhankelijk van de kennis en ervaring van anderen. “Ik heb geprofiteerd van een gemeenschap van kennis en ben daarom vastberaden om kennis terug te geven.”

Ik heb geprofiteerd van een gemeenschap van kennis en ben daarom vastberaden om kennis terug te geven.

Dekolonisatie en identiteit

Op dit moment bereidt Yun een PhD-onderzoek voor waarbij ze voortbouwt op het onderwerp van haar masterscriptie. Het onderwerp heeft wat haar betreft veel potentie: het gaat niet alleen over de boekgeschiedenis in Nederland, maar ook over de wereldwijde intellectuele geschiedenis en ‘esthetische’ culturele verschillen.

De jury is het met haar eens en hoopt op publicatie van de scriptie voor een breder publiek. “Dekolonisatie en identiteit spelen een belangrijke rol in deze scriptie. De visie van de auteur op dat onderwerp, dat nu erg in de mode is in Europese musea, verdient veel bredere aandacht dan die van boekwetenschappers die zich interesseren voor lettertypen.”

Tiele-scriptieprijs

De Dr. P.A. Tiele-Stichting – opgericht in 1953 en vernoemd naar de vermaarde bibliograaf en bibliothecaris dr. P.A. Tiele (1834-1889) – heeft sinds 2003 de vorm van een samenwerkingsverband voor boekwetenschap waarin vrijwel alle wetenschappelijke en marktgelieerde organisaties en instellingen op dit terrein zijn vertegenwoordigd.

De Tiele-scriptieprijs is ingesteld om reflectie op het boek in al zijn verschijningsvormen in heden, verleden en toekomst te stimuleren. De prijs wordt gesponsord door de Nederlandse Taalunie en bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro en een subsidie tot 1.000 euro voor een boekpublicatie vanuit de Stichting Frederik Mullerfonds.