8 maart 2019

Yannis Velegrakis benoemd tot hoogleraar ‘Very Large Data Management’

Yannis Velegrakis is per 1 maart benoemd tot hoogleraar bij het departement Informatica, op de leerstoel ‘Very Large Data Management’. Zijn onderzoek richt zich met name op de integratie van zeer grote bestanden met data van verschillende kwaliteit. Het onderzoek van Velegrakis valt binnen de Utrechtse focusgebieden Applied Data Science en Complex Systems, en draagt bij aan de thema's Life Sciences en Sustainability. In Utrecht zal Velegrakis een onderzoeksgroep vormen voor ‘Data Intensive Systems’.

Velegrakis promoveerde in de Informatica aan de Universiteit van Toronto (Canada). Hij heeft ruim tien jaar gewerkt als onderzoeker aan de Universiteit van Trento, waar hij leiding gaf aan de onderzoeksgroep Database. Eerder werkte hij als onderzoeker bij de AT&T Research Labs (VS). Gedurende zijn carrière heeft hij tijd doorgebracht als visiting researcher bij het IBM Almaden Research Centre (VS), de Universiteit van Californië, Santa-Cruz (VS), de Universiteit van Parijs-Sud (Frankrijk) en het Huawei Research Center (Duitsland).

Toepassingen

Complexe toepassingen van Very Large Data doen zich voor in de wetenschap, engineering, geneeskunde, gezondheidszorg, financiën, bedrijven, recht, onderwijs, transport, detailhandel en telecommunicatie. Het doel van Very Large Data Management is om gebruikers, met name data scientists, te ondersteunen bij het beheren van de gegevens die ze beschikbaar hebben op manieren die efficiënter, effectiever en minder foutgevoelig zijn. Het onderzoek op dit gebied draagt bij aan de ontwikkeling van technieken, hulpmiddelen, modellen en methodologieën die deskundige en niet-deskundige gebruikers gelijke kansen bieden bij het gebruiken van data.