Wouter de Rijk wint Breaking Science 2024

Wouter de Rijk (Universiteit Utrecht) heeft de jaarlijkse pitchwedstrijd Breaking Science van de Universiteit Utrecht gewonnen. Volgens de jury presenteerde de promovendus aan de Utrecht University School of Governance zijn onderzoek het beste aan een lekenpubliek.

De acht finalisten van Breaking Science werd gevraagd om hun onderzoek en passie voor wetenschap uit te leggen aan een lekenpubliek... in slechts drie minuten.

Wouter tijdens zijn pitch

Theatrale pitch

Wouter de Rijk begon met het publiek te vragen hun ogen te sluiten. Stel je voor dat je in een tijdmachine reist, naar het jaar 2100', terwijl je grappige 'tijdmachine geluiden' maakt. Het publiek moest zich voorstellen wat voor wereld ze zagen toen ze uit deze tijdmachine stapten. Toen ze hun ogen weer openden, begon Wouter het verband met zijn onderzoek uit te leggen.

De klimaatcrisis is een crisis van onze collectieve verbeelding. Het is makkelijker voor ons om ons voor te stellen dat we manisch doorgaan met het nastreven van economische groei terwijl we de aarde opbranden, dan om ons een andere manier van samenleven voor te stellen. In mijn onderzoek als politicoloog onderzoek ik de rol van onze collectieve verbeelding van de toekomst in klimaatpolitiek en -beleid. Omdat we momenteel gevangen zitten in een bekrompen, op economische groei gerichte verbeelding van de toekomst, richt mijn onderzoek zich op alternatieve verbeeldingen van de toekomst. Waar komen die vandaan? Wie bedenkt ze? En hoe kunnen ze politiek versterkt worden als tegenwicht tegen het dominante, maar fatale beeld van de toekomst?­­­­

De klimaatcrisis is een crisis van onze collectieve verbeelding. Het is makkelijker voor ons om ons voor te stellen dat we manisch doorgaan met het nastreven van economische groei terwijl we de aarde opbranden, dan om ons een andere manier van samenleven voor te stellen.

Wouter de Rijk
Na de pitches kon het publiek ook feedback geven aan de deelnemers

Inhoud, helderheid en verbinding

De afgelopen weken kregen familie, vrienden en collega's al een kijkje in de fascinerende wereld van onze onderzoekers. In totaal deden 29 wetenschappers mee aan Breaking Science 2024 en betraden het podium tijdens vier heats. De jury, die elke heat bestond uit een wetenschapsjournalist en een onderzoeker, beoordeelde de pitches op basis van drie criteria: inhoud, duidelijkheid en verbinding.

Voorafgaand aan de heats kregen alle deelnemers een training in hoe ze een pitch moesten ontwerpen, hoe ze deze op het podium moesten brengen en hoe ze het publiek moesten aanspreken.

De jury bestaande uit Arno Hoes, Marij Swinkels en Eric de Kruijk

Certificaat ter waarde van €1.500

Aan het einde van de finale koos de jury Wouter als winnaar. Prof. dr. Mara Yerkes, Dr. Marij Swinkels, Prof. dr. Arno Hoes en Eric de Kruijk overhandigden Wouter zijn certificaat. Hij won €1.500 te besteden aan een conferentie of summer school naar keuze.

Groepsfoto van de finalisten

Foto's: Thijs Rooimans