27 maart 2018

Bibliotheek gaat over op mondiale catalogus

WorldCat: literatuur zoeken op wereldwijd, nationaal & lokaal niveau

Sinds 20 maart 2018 vindt u de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht in WorldCat. Dit is een catalogus waarin u op verschillende niveaus zoekt naar wetenschappelijke bronnen. Hoe u WorldCat gebruikt, leest u in dit bericht.

Wereldwijd zoeken

Wetenschappelijke informatie is overal ter wereld. De Universiteitsbibliotheek Utrecht wil onderzoekers zo goed mogelijk ondersteunen bij hun mondiale zoektocht naar relevante literatuur.

Via WorldCat is dat mogelijk. U zoekt in het materiaal van duizenden bibliotheken wereldwijd, waaronder die van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Wanneer u een zoekopdracht doet in WorldCat, zoekt u standaard wereldwijd. Items uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht komen wel altijd bovenaan uw zoekresultaten te staan. Met één druk op de knop kunt u bij materiaal waar de universiteitsbibliotheek toegang toe biedt.

UB-WorldCat-screenshot-wereldwijd-zoeken

Op nationaal niveau

Wilt u zoeken naar bronnen die in Nederland voorhanden zijn? Dan vinkt u bij Bibliotheek de optie Libraries in The Netherlands aan.

UB WorldCat screenshot nationaal zoeken

U krijgt dan resultaten van Nederlandse bibliotheken die hun collectie ontsluiten in WorldCat. Dit kunnen online artikelen zijn, maar ook e-books of boeken.

Zoeken naar de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

Wilt u alleen zoeken binnen de collectie van de Utrechtse universiteitsbibliotheek? Dan vinkt u in WorldCat de optie Utrecht University Library aan.

UB-WorldCat-screenshot-lokaal-zoeken-collectie-UB

De zoekresultaten bestaan uit artikelen, e-books, boeken en ander materiaal uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Toegang tot het gevonden materiaal

Met uw Solis-id (of UMC-account) heeft u toegang tot de online bronnen waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie op heeft. Daarnaast zijn open access online bronnen altijd voor iedereen toegankelijk. Meer weten? Lees over online toegang op de site van de universiteitsbibliotheek.

Fysieke werken uit de Utrechtse collectie vraagt u direct aan via WorldCat. Materiaal bij andere bibliotheken in Nederland vraagt u via WorldCat aan met PiCarta; hiervoor heeft u een IBL-account nodig.

Huidge catalogus beschikbaar tot augustus 2018

De keuze om haar collectie in de wereldwijde catalogus WorldCat te ontsluiten, leidt ertoe dat de bibliotheek niet langer investeert in een eigen catalogus. De lokale catalogus van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is nog tot augustus 2018 beschikbaar. Op die manier kunt u wennen aan de overgang naar het gebruik van WorldCat.