Word jij onze nieuwe Studium Generale of Evenementen stagiair?

Geef je op voor 5 juni 2023!

Bij het Programmabureau van de Universiteit Utrecht ontwikkelen en organiseren we verschillende publieksprogramma’s. Misschien ken je Meet the Professor, het Betweter festival of Studium Generale wel. Het zijn programma’s om mensen een realistisch beeld van wetenschap te geven én hun nieuwsgierigheid en onderzoekende houding te stimuleren.  Altijd staat interactie tussen wetenschappers en bezoekers centraal en helpen we wetenschappers met het creatief communiceren over hun onderzoek.  

Voor de periode van 4 september 2023 tot 2 februari 2024 zijn we op zoek naar twee stagiairs: één met een focus op het programma van Studium Generale (SG), en één met een focus op (de organisatie van) evenementen. 

Wetenschappers en presentatoren vertellen over onderzoek op de Rabo Open Stage in Tivolivredenburg

Studium Generale

Als stagiair bij Studium Generale ben je onderdeel van een enthousiast team programmamakers en communicatiemedewerkers. We ontwikkelen evenementen over prikkelende onderwerpen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij voor volwassenen. Denk aan lezingen, talkshows en interviews. Daarnaast schrijven we blogs voor onze website, uploaden we video’s en podcasts om zoveel mogelijk in gesprek te gaan met ons publiek.

Het is een leuke en uitdagende klus om ervoor te zorgen dat we zo veel mogelijk mensen met ons programma bereiken. Dat doen we door prikkelende onderwerpen en vragen te bedenken en daar de beste sprekers bij te vinden. Maar ook door heldere teksten te schrijven voor de website en sociale media. Door sprekers en publiek goed te ontvangen op locatie en door in een blog de kern van een lezing te pakken krijgen. Kortom: genoeg te doen en veel te leren. Maar neem het niet alleen van ons aan, lees hier wat onze vorige stagiairs hierover zeggen!

N.B. Specifiek voor deze stageplek zoeken we naar iemand die die het leuk vindt om te schrijven en wil leren hoe je dat (nog beter) doet voor een breed publiek. Verder ben je bereid om gemiddeld een avond per week te werken bij een event.

In de Botanische Tuinen aan de slag met rivieren en modderstromen tijdens Summerschool Junior

Evenementen

Als stagiair evenementen werk je mee in de organisatie van verschillende evenementen. Denk bijvoorbeeld aan onze familie-wetenschapsshow Operatie Breinbreker, basisschoolprogramma’s zoals Meet the Professor en Summerschool Junior, of activiteiten waarbij wetenschappers 1-op-1 in gesprek gaan met publiek, zoals Even over Morgen. De doelgroepen voor deze evenementen zijn heel gevarieerd, bijvoorbeeld families met kinderen, bezoekers van wijkbibliotheken en ouderen.

Als stagiair help je bij de productie en communicatie van evenementen. Daarnaast ga je inhoudelijk aan de slag door wetenschappers te helpen bij het vertalen van hun onderzoek naar de doelgroep. Hoe zorg je ervoor dat de activiteiten goed passen bij de doelgroep? Dat ze leuk én inhoudelijk sterk zijn? Dat er zoveel mogelijk publiek naar het evenement komt? Dat wetenschappers goed zijn voorbereid op alle nieuwsgierige vragen, en liefst zelf ook iets leren van hun deelname? Een veelzijdige, leuke en uitdagende stage dus, waarbij we je graag bij verschillende fases van het organisatieproces betrekken.

N.B. Voor specifiek deze stageplek zoeken we iemand die kan organiseren en wil leren hoe je wetenschapsactiviteiten opzet voor verschillende doelgroepen. Ervaring met de organisatie van evenementen is een pre.

We zoeken en we bieden

We houden van aanpakkers én denkers. Die een brede belangstelling hebben en houden van onderzoek en wetenschap. Die zorgvuldig werken en overzicht kunnen houden. Als stagiair bij het Programmabureau werk je de meeste tijd aan je focusprogramma en ondersteun je ook regelmatig andere publieksprogramma’s als daar pieken zijn. We vinden goede stagebegeleiding belangrijk en nemen je graag helemaal op in ons team van ongeveer 20 programmamakers, project- en communicatiemedewerkers, werkstudenten en stagiairs. We werken vanuit ons kantoor in het UMU (Universiteitsmuseum Utrecht).

De stagevergoeding bedraagt 275 euro per maand op basis van een fulltime dienstverband (38 uur). Onze ideale stagiair werkt drie of vier dagen per week en is verbonden aan een universiteit of hogeschool. Het maakt niet uit welke opleiding je volgt.

Reageren

Als je belangstelling hebt voor deze stageplek stuur dan uiterlijk maandag 5 juni 2023 12:00 uur je cv en motivatie naar programmamaker Lieke Dekker (e.a.dekker[at]uu.nl, waarbij je [at] vervangt door @), o.v.v 'Sollicitatie stage'. Geef in je sollicitatie duidelijk aan naar welke plek jouw voorkeur uitgaat, dus SG of Evenementen. Ook als je vragen hebt kun je bij Lieke terecht.  

De gesprekken vinden plaats op 12 juni 2023 (evenementen) en 13 juni 2023 (Studium Generale). 

Meer lezen over ons werk?