Nieuws en Agenda

9 februari 2016

Woorden schrijven met oogpupillen

Schrijven met je ogen. Of exacter: woorden formuleren door de grootte van de pupil te meten. Het is een nieuwe techniek die onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Aix-Marseille/CNRS (Frankrijk) hebben ontwikkeld. Stefan van der Stigchel, experimenteel psycholoog en vanuit Utrecht verbonden aan de studie : “Geen enkele beweging is nodig. Dus ook geen oogbewegingen. Deze techniek biedt perspectief voor de communicatie van en met volledig verlamde mensen.” Hun resultaten zijn te lezen in het wetenschappelijk onlinetijdschrift PLoSONE.

In hun artikel wijzen de onderzoekers erop dat communiceren met verlamde mensen al wel mogelijk was. Maar dat gebeurt vooralsnog met ingewikkelde technieken en dure apparaten die hersensignalen opvangen en omzetten. De nieuwe techniek die de Franse en Nederlandse onderzoekers in hun artikel The Mind-Writing Pupil uiteenzetten is een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Pupilgrootte

Deelnemers aan het onderzoek kregen op het computerscherm verschillende letters te zien. De achtergrond van de letters veranderde steeds van donker naar licht en weer terug. De deelnemers hoefden enkel hun aandacht op de gewenste letters te vestigen, zonder er direct naar te kijken. De pupil werd iets groter wanneer de achtergrond van de gekozen letter donker was, en de pupil verkleinde als de achtergrond lichter werd. Die veranderingen in grootte van de pupil konden de onderzoekers meten, waardoor ze achterhaalden aan welke letter gedacht werd. In een filmpje legt onderzoeker Sebastiaan Mathôt een en ander uit.

Hoopvol

Over de toepassing van de nieuwe techniek bij verlamde mensen, houden de onderzoekers nog een slag om de arm. In hun studie waren de deelnemers namelijk gezonde participanten. Nader onderzoek moet uitwijzen of de techniek inderdaad werkzaam is bij volledig verlamde mensen. “Maar de resultaten van deze studie zijn hoopvol”, aldus Van der Stigchel.

Meer informatie

Persvoorlichting faculteit Sociale Wetenschappen, 030-253 4027, r.a.b.vanveen@uu.nl

Nieuws en Agenda