Woensdag weer ontruiming universiteitsgebouw; onderwijs gaat donderdag door

Na een wederom tumultueuze dag en avond, waarbij alle universiteitspanden in de binnenstad moesten sluiten, zijn de panden in de binnenstad donderdag gewoon weer open en gaat het onderwijs door. Het onderwijs in het bezette pand Janskerkhof 15a is verplaatst naar een andere locatie.

Na een vreedzame pro-Palestina demonstratie op het Janskerkhof, is er helaas woensdagmiddag opnieuw een onderwijsgebouw van de universiteit bezet door demonstranten. Ditmaal ging het om Janskerkhof 15a, waar voornamelijk onderwijs wordt gegeven door de faculteiten Geesteswetenschappen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO). De demonstranten die het gebouw hebben bezet, waren niet bereid tot een dialoog, ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit de universiteit. Bemiddeling via een onderhandelaar van politie heeft evenmin geleid tot resultaat. Rond 23.00 uur is het pand ontruimd.

Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur: “Na een vreedzame start, is de sfeer vandaag omgeslagen. Wij zijn als College van Bestuur altijd eindverantwoordelijk voor de veiligheid van mensen in onze gebouwen en op onze terreinen. Dit konden wij vandaag niet meer garanderen. Het was onbekend hoeveel en welke mensen er in het pand waren. Deuren waren gebarricadeerd aan de binnenkant en volgens de politie hadden actievoerders, zeker niet alleen UU’ers, pallets en stenen bij zich en droegen sommigen chemisch-bestendige handschoenen. Kortom, helaas alle reden tot grote zorgen en alle reden om te doen wat nodig is om de veiligheid van onze mensen te garanderen. Het is pijnlijk te zien dat dit nodig was.”

Anton Pijpers heeft diverse malen geprobeerd in contact te komen met de demonstranten en het gesprek aan te gaan, maar dit bleek niet haalbaar. De demonstranten gaven aan niet in gesprek te willen zolang hun eisen niet zouden worden ingewilligd. Aangezien rond 21.30 uur de actievoerders nog niet waren vertrokken, heeft Anton Pijpers de demonstranten formeel gevorderd het pand te verlaten. Hij deed dat samen met de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen, één van de gebruikers van het pand. Daarna heeft de politie het pand ontruimd, waar op dat moment nog circa dertig mensen aanwezig waren.

We informeren je verder via uu.nl. Houd voor updates de pagina Demonstraties bij de UU in de gaten. 

Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht,

Anton Pijpers
Henk Kummeling
Margot van der Starre

Verder praten? Of heb je hulp nodig?

De Universiteit Utrecht zet zich in om iedereen te steunen die direct of indirect door deze gebeurtenissen wordt geraakt. We bieden onze studenten en medewerkers graag ondersteuning hierbij. Ben je student en zoek je informatie, advies of begeleiding, kijk dan op de pagina Bij wie kan ik terecht? om te zien bij wie je terecht kunt. Medewerkers die zich zorgen maken kunnen ondersteuning zoeken bij hun leidinggevende en Bedrijfsmaatschappelijk werk (intranet, inlog vereist).