Doodsoorzaak nog onbekend

Witsnuitdolfijn gestrand bij Wijk aan Zee

Vrijdagochtend 8 december is op het strand bij Wijk aan Zee een dode witsnuitdolfijn aangetroffen. Medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde en Wageningen Marine Research zijn onderweg om het dier op te halen.

Over de gezondheidstoestand, het tijdstip van overlijden en de conditie van het dier is nog niets bekend. Dat zal sectie moeten uitwijzen. Daarvoor wordt de dolfijn overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde. De sectie staat gepland voor zaterdag. Vandaag wordt de dolfijn eerst onderzocht in de CT-scanner van de faculteit. Het dier is bijna drie meter lang. Het geslacht is nog niet bekend.

Op 29 november werd er ook al aan de kust van het Belgische Oostduinkerke een dode witsnuitdolfijn aangetroffen. De laatste keer dat er aan de Nederlandse kust een witsnuitdolfijn aanspoelde was in 2012. Daarvoor gebeurde dit bijna jaarlijks.

Witsnuitdolfijnen komen normaal gesproken niet voor in de Nederlandse en Belgische ondiepe kustwateren, wel meer noordelijk in de Noordzee en in diepere kustwateren in de Noordelijke Atlantische Oceaan.

Witsnuitdolfijn op het strand bij Wijk aan Zee
De witsnuitdolfijn op het strand van Wijk aan Zee
Meer informatie
Strandingsonderzoek