8 februari 2017

Tentoonstelling IMAGINARY geopend

Wiskunde verbeeld in fascinerende figuren

“Bij mooie wiskunde denk ik aan simpele elegante bewijzen, die een apart, bijna esthetische ervaring teweegbrengen. Of het ook kunst oplevert, is aan de kijker.” Met deze woorden opende Alexander Rinnooy, Eerste-Kamerlid én wiskundige, op maandag 6 februari de wiskundetentoonstelling IMAGINARY. Deze reizende expositie is van 7 t/m 24 februari te bezichtigen in het Stadskantoor in Utrecht.  Wiskundestudenten van de Universiteit Utrecht geven er uitleg en leiden op aanvraag schoolklassen rond. Regelmatig geven wetenschappers van de universiteit er een lezing.

Op de expositie zijn fascinerende afbeeldingen, 3D-objecten en intrigerende tegelvloeren te bewonderen. Maar bezoekers kunnen ook zelf tekeningen maken door op een touchscreen te sleutelen aan wiskundige formules en een vloertje leggen met de zogenoemde Penrose-tegels. Daarnaast kunnen ze hun licht opsteken bij een groot aantal korte lezingen die wiskundigen van de Universiteit Utrecht geven, bijvoorbeeld over de mozaïekpatronen van de stad Isfahan en over de wiskunde achter de röntgenogen van superman.

Formules als penseel

“Imaginary laat de onverwachte en kunstzinnige kant van de wiskunde zien”, zeg Dirk Siersma, hoogleraar Wiskunde van de Universiteit Utrecht en één van de initiatiefnemers die de tentoonstelling naar Nederland haalden. “De combinatie kunst en wiskunde heeft een lange historie. Wetenschappers maken afbeeldingen omdat ze iets willen begrijpen over wiskunde. En kunstenaars gebruiken de wiskundige formules als een soort penseel. Met de vooruitgang in de computers en de grafische vormgeving is er nu deze moderne variant ontstaan.” Volgens de hoogleraar hoeven de bezoekers de wiskunde overigens niet te doorgronden: “Laat de beelden gewoon op je netvlies komen, ervaar ze net als kunst.”

IMAGINARY is opgezet door het wiskundige onderzoeksinstituut Oberwolfach in Zuid-Duitsland, ter gelegenheid van het Duitse "Jaar van de wiskunde" in 2008. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de grootste reizende wiskundetentoonstellingen in de wereld, met meer dan 1 miljoen bezoekers in 29 landen en 120 steden.

De DUB wijdde een mooi artikel aan de rol die de tentoonstelling zou kunnen spelen om het imago van de mathematiek op te krikken.