26 maart 2018

Wiskunde D Online voor de Havo

Wiskunde D Online biedt scholen de mogelijkheid het keuzevak Wiskunde D blended aan te bieden. Dit is een oplossing voor scholen waar de animo voor het vak beperkt is. De leerlingen hebben één contactuur per week op school. Daarnaast leveren ze elke week huiswerk in dat wordt nagekeken door assistenten aangesteld door de Vaksteunpunten van betrokken universiteiten. De leermiddelen worden aangeboden via het leerplatform van de Open Universiteit (OU) en bestaan voor het VWO uit een lesmethode (grotendeels De Wageningse Methode) en instructievideo’s, ontwikkeld door Sieb Kemme.

De basis voor Wiskunde D Online werd gelegd door onder andere Jan van Maanen. Dat is later opgepakt door Johan Gademan, Evert de Vrie en Jos Toolboom. Sinds anderhalf jaar is er een Stichting Wiskunde D Online, waarvan Rogier Bos (van het Freudenthal Instituut) de secretaris is.

Het VWO-programma is succesvol te noemen: dit jaar hebben de eerste leerlingen hun schoolexamen afgerond. Vanwege dit succes heeft de Stichting besloten het aanbod uit te breiden naar de Havo. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met het Freudenthal Instituut. Wij hebben vervolgens het Life Long Learning-platform erbij betrokken. Het doel is Wiskunde D Online Havo (en wellicht VWO) uiteindelijk ook via dit UU-platform aan te bieden. Bij de inrichting van dit leerplatform worden we ondersteund door Paul Heijnen en Annet van der Riet van EducateIT.

In mei 2017 ging het project van start en we zijn inmiddels halverwege met de ontwikkeling van de in totaal twaalf modules. De video’s worden in samenwerking met het Teaching & Learning Lab geproduceerd in verschillende stijlen: animaties, screen casts, lightboard-presentaties en smartboard-presentaties. Via het Youtube-kanaal kun je een indruk krijgen. Wil je zien hoe het er voor een leerling uitziet op het OU-leerplatform, ga dan naar de website en maak (gratis) een account aan. Leerlingen kunnen het vak straks volgen via het Life Long Learning Platform van Elevate ontwikkeld aan het UMC Utrecht, als alternatief op de Open Universiteit waar het nu aangeboden wordt. Educate-it is een belangrijke partner bij het vormgeven van de cursus en het inrichten van het platform.