26 november 2018

Interdisciplinaire Winter School van de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht

Winter School over de "vrije wil", georganiseerd door Eveline Crone en Ivo Giesen

Janskerkhof in de sneeuw

De Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht organiseren in februari 2019 een Winter School rondom het thema "de vrije wil", voor jonge, getalenteerde onderzoekers uit het recht, de filosofie, sociologie en psychologie. Het doel is om onderzoekers uit verschillende vakgebieden bij elkaar te brengen en interdisciplinariteit te stimuleren.

Het initiatief kwam van Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden en bekend van haar publicaties over het "puberbrein". Zij besloot om met het prijzengeld van de door haar gewonnen Hendrik Muller Prijs van de KNAW een interdisciplinaire Winter School te organiseren. Ivo Giesen, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht heeft de uitdaging opgepakt en samen met Crone en een team onderzoekers van Rechtsgeleerdheid in Utrecht de Winter School georganiseerd.

Professor Giesen is verbonden aan de onderzoekshub Future of Citizen-based Initiatives van de Universiteit Utrecht, waarin ook onderzoekers interdisciplinair samenwerken. Ze richten zich op de vraag hoe de samenwerking tussen burgers onderling of tussen burgers, overheden en zakelijke partners leiden tot een "open" en weerbare samenleving.

De vrije wil of het ontbreken daarvan

De Winter School zal gehouden worden op 7 en 8 februari 2019 aan de Universiteit Utrecht. De veertig deelnemers bestuderen in meerdere colleges de vrije wil of het gebrek daaraan vanuit meerdere perspectieven. Gastdocenten zijn onder meer onderzoeksdecaan en hoogleraar psychologie Jennifer RobbenHolt van de University of Illinois en Cristoph Engel, hoogleraar Rechtsgeleerdheid aan het Max Planck Institute for Research on Collective Goods. Er is ook een workshop over creatief denken en een "speed date" mogelijkheid "vind de perfecte interdisciplinaire partner".

Het volledige programma vind je hier