Winnaars UU Docentenprijzen 2023: Peter Pelzer en Serena Di Palma

Tijdens het OnderwijsFestival op donderdag 9 maart zijn de winnaars van de prestigieuze Docentenprijzen bekend gemaakt. Peter Pelzer, docent Sociale Geografie en Planologie (faculteit Geowetenschappen) heeft de prijs Docent van het Jaar 2023 gewonnen. Serena Di Palma, docent Farmacie (faculteit Bètawetenschappen) is verkozen tot Docenttalent van het Jaar 2023.

De jury heeft deze docenten gekozen vanwege hun betrokkenheid binnen het onderwijs en de manier waarop zij dit doen. Deze twee docenten hebben veel passie en enthousiasme voor het onderwijs en hun vakgebied, nemen de studenten mee in hun onderwijs en weten een verbinding te maken tussen de academische wereld, de praktijk en het onderwijs. In totaal waren er dit jaar 36 voordrachten waar de jury uit moest kiezen. Na de eerste jurybijeenkomst bleven er drie genomineerden over in de categorie Docenttalent in in de categorie Docent van het jaar. Tijdens de tweede jurybijeenkomst kwam van elke studievereniging een afvaardiging langs om de genomineerde docent te presenteren. De jury was dit jaar zeer onder de indruk van de kwaliteit van de voordrachten. Criteria in de selectie waren onder andere de onderwijsvisie van de docent, het creëren van interactie met studenten en de rol van de betreffende docent binnen en buiten de opleiding.

Benieuwd naar de zes genomineerden? Bekijk dan vooral onderstaande video's waarin ze zichzelf voorstellen.

Genomineerden Docenttalent van het Jaar 2023

Genomineerden Docenttalent van het Jaar 2023

Genomineerden Docent van het Jaar 2023

Genomineerden Docent van het Jaar 2023
v.l.n.r. Serena Di Palma, Ronals Bleys, Peter Pelzer/foto: Lize Kraan

Bekendmakingsceremonie

De bekendmakingsceremonie en de uitreiking van de prijzen vond plaats in het Academiegebouw, als onderdeel van het drukbezochte OnderwijsFestival. De winnaars werden in de Aula toegesproken door Ronald Bleys, juryvoorzitter van de Docentenprijzen, onder toeziend oog van collega’s, familie, vrienden en studenten van de winnaars. De docenten in de verkiezing worden voorgedragen door hun studieverenigingen. Deze studenten maken elk jaar enorm veel werk van de voordracht. Een aantal van hen was dan ook aanwezig bij deze feestelijke ceremonie. Tijdens de Dies Natalis van de universiteit op maandag 27 maart 2023 zullen beide winnaars nogmaals in het zonnetje worden gezet.

Docent van het Jaar 2023

Peter Pelzer is universitair docent Sociale Geografie en Planologie aan de faculteit Geowetenschappen. In zijn onderwijs vindt hij het belangrijk om te navigeren tussen de binnenwereld van denken, afwegen en conceptualiseren en de buitenwereld van maatschappelijke uitdagingen, actie en positie innemen. Hij geeft studenten graag het gevoel om hen onderdeel te laten zijn van iets groters. Naast het onderwijs houdt Peter zich bezig met Mixed Classrooms en het opzetten van de Academy of Hope. Studenten waarderen zijn inzet voor zowel voor als achter de schermen met een duidelijke blik op de toekomst. Peter Pelzer is voorgedragen door Robin Pleizier van studievereniging VUGS.

Docenttalent van het Jaar 2023

Serena Di Palma is universitair docent Farmacie binnen de faculteit Bètawetenschappen. Serena is een erg enthousiaste docente die vol passie en energie onderwijs geeft. Ze vindt het belangrijk om activerend onderwijs te geven, studenten de ruimte geven om fouten te laten maken en hen vaardigheden te leren die toepasbaar zijn in andere contexten. Studenten waarderen het persoonlijke contact met Serena en haar eindeloze energie. Serena Di Palma is voorgedragen door Ilja Timmermans van studievereniging U.P.S.V. Unitas Pharmaceuticorum.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Ronald Bleys (voorzitter), Danny Broere, Niels Bovenschen, Lotte Henrichs, Gery Nijenhuis, David Onnekink, Frans Pennings, Dax Vendrig, Arjen Vredenberg, Renate Baarslag (studentlid) en Kes van Achterbergh (studentlid). De jury wordt ondersteund door Marijne Wijnker (Centre for Academic Teaching and Learning).