Winnaars UU Docentenprijzen 2022: David Onnekink en Danny Broere

Tijdens de Onderwijsparade op donderdag 10 maart zijn de winnaars van de prestigieuze Docentenprijzen bekend gemaakt. David Onnekink, docent bij Geschiedenis (faculteit Geesteswetenschappen) heeft de prijs Docent van het Jaar 2022 gewonnen. Danny Broere, docent bij Scheikunde (faculteit Bètawetenschappen) is verkozen tot Docenttalent van het Jaar 2022.

De jury heeft deze docenten gekozen vanwege hun betrokkenheid binnen het onderwijs en de manier waarop zij dit doen, zelfs in tijden van COVID-19. Deze twee docenten hebben veel passie voor hun vakgebied, nemen de studenten mee in hun onderwijs en weten een verbinding te maken tussen de academische wereld, de praktijk en het onderwijs.

v.l.n.r.: Danny Broere, Ronald Bleys, David Onnekink / foto: Lize Kraan

Bekendmakingsceremonie

De bekendmakingsceremonie kon dit jaar gelukkig weer voor publiek op locatie in het Academiegebouw plaatsvinden. Daarnaast was het mogelijk om de ceremonie online te volgen. De winnaars werden in de Aula toegesproken door Ronald Bleys, juryvoorzitter van de Docentenprijzen. Collega’s, vrienden en studenten van de winnaars waren op locatie en of keken thuis mee via de livestream. De docenten in de verkiezing worden voorgedragen door hun studieverenigingen. Deze studenten maken elk jaar enorm veel werk van de voordracht. Een aantal van hen was dan ook aanwezig bij deze feestelijke ceremonie. De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Dies Natalis van de universiteit op vrijdag 25 maart 2022.

David Onnekink / foto: Lize Kraan

Docent van het Jaar 2022

David Onnekink is universitair docent Vroegmoderne Internationale Betrekkingen aan het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. In zijn onderwijs probeert hij verhalen van studenten centraal te stellen en zich te richten op drie doelen; erkend, gehoord en geïnspireerd worden. De verhalen van de studenten komen samen met die van de geschiedenis en actualiteit. Aan zijn studenten stelt hij daarom de vraag: wat is jouw verhaal? Zijn betrokkenheid bij studenten komt daarnaast tot uiting in zijn rol als tutor-coördinator en als Bachelor-coördinator van de opleiding Geschiedenis. David Onnekink is voorgedragen door Kes van Achterbergh van Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK).

Danny Broere / foto: Lize Kraan

Docenttalent van het Jaar 2022

Danny Broere is universitair docent Scheikunde binnen de bachelor en master. Daarnaast begeleidt Danny wetenschappelijk personeel en student theses. Danny geeft volgens zijn studenten met veel enthousiasme onderwijs. Het bestuderen van chemie, het vertellen over en het verleggen van grenzen is waar zijn passie ligt. Hij probeert de fascinatie voor chemie over te brengen aan studenten om hen te enthousiasmeren voor zijn vakgebied. Zijn onderwijs is geïnspireerd door zijn onderzoek en hij gebruikt graag nieuwe onderwijsmethodes zoals game-based learning of flipping the classroom. Danny Broere is voorgedragen door Renate Baarslag van Utrechtse Scheikundige Studentenvereniging PROTON.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Ronald Bleys (voorzitter), Gerda Andringa, Lorena de Vita, Gery Nijenhuis, Arjen Vredenberg, Frans Pennings, Niels Bovenschen, Dagmar Bon (student Onderwijswetenschappen) en Eliane Martens (student Diergeneeskunde). De jury wordt ondersteund door Marijne Wijnker (Centre for Academic Teaching and Learning).