29 november 2018

Jacco Pekelder in Reformatorisch Dagblad

"Wilhelm II heeft de weg naar zijn ondergang als heerser zelf geplaveid"

Keizer Wilhelm II (1859 - 1941)Keizer Wilhelm II (1859 - 1941). Bron: Wikimedia
Keizer Wilhelm II (1859 - 1941). Bron: Wikimedia

Op 26 november verscheen een artikel in Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van een symposium in Kasteel Amerongen waarin prof. dr. Jacco Pekelder (Geschiedenis van de Internationale Betrekkkingen) uitlegt waarom keizer Wilhelm II zelf heeft gezorgd voor zijn ondergang als keizer.

Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de

In de periode 1918-1920 verbleef de Duitse keizer Wilhelm II in Kasteel Amerongen. In het kasteel is de tentoonstelling "Help, de Keizer komt!" nog tot 2 december te zien. Afgelopen zaterdag vond er een bijeenkomst plaats waarbij o.a. Jacco Pekelder en Betatrice de Graaf spraken.

De ondergang van Willem II

Pekelder verklaarde waarom Wilhelm pas op 28 november de officiële troonsafstand tekende terwijl hij al op 10 november in Kasteel Amerongen aankwam: "Wilhelm hield het vaag, want hij hoopte nog op terugkeer. Hij zwichtte uiteindelijk voor twee argumenten: de Duitse regering zou zich financieel inschikkelijk opstellen en de geallieerde overwinnaars zouden zich gemakkelijker neerleggen bij de keizerlijke ballingschap in het neutraal gebleven Nederland. En dat laatste –zijn persoonlijke veiligheid– ging Wilhelm boven alles", aldus het Reformatorisch Dagblad. "De weg naar zijn ondergang als heerser had hij zelf geplaveid door onbeholpen uitspraken en keuzes, waardoor hij „een noodzakelijk kwaad” geworden was", vertelt Pekelder.

institutions for open societies

Jacco Pekelder is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld