11 maart 2019

Wilco Hazeleger nieuwe decaan Geowetenschappen

Prof. dr. ir. Wilco Hazeleger is per 1 juli 2019 door het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot de nieuwe decaan van de faculteit Geowetenschappen. Hazeleger is momenteel directeur van het Netherlands eScience Center (NLeSC) en buitengewoon hoogleraar Klimaatdynamica aan de Wageningen Universiteit. Hazeleger volgt Piet Hoekstra op, die op 1 maart afscheid heeft genomen.

Wilco Hazeleger
Prof. dr. ir. Wilco Hazeleger

Collegevoorzitter Anton Pijpers is erg verheugd over de komst van Hazeleger naar de Universiteit Utrecht. “Onze faculteit Geowetenschappen heeft internationaal een sterke reputatie en vervult een spilfunctie binnen het strategisch thema Pathways to Sustainability. Wilco Hazeleger heeft niet alleen een uitstekende wetenschappelijke staat van dienst, maar kan met zijn internationale netwerk, kennis van big data en bestuurlijke ervaring als geen ander nieuwe verbindingen leggen. Ik ben ontzettend blij dat hij ons Utrechtse team komt versterken.”

Wilco Hazeleger (1971) studeerde meteorologie aan de Wageningen Universiteit en Reading University en promoveerde in de fysische oceanografie aan de Universiteit Utrecht. Na zijn promotie werkte hij enkele jaren aan de Columbia University in New York, en bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Hij heeft meer dan 100 publicaties op zijn naam staan op het gebied van klimaatonderzoek en toepassingen daarvan. Verder is hij lid van diverse wetenschappelijke adviescommissies. Hij is betrokken bij open science ontwikkelingen in Nederland en bij internationale initiatieven om wetenschappelijke informatie beschikbaar te maken voor beheersing van maatschappelijke risico’s van veranderingen in het aardsysteem. Sinds 2014 is hij directeur van het Netherlands eScience Center, een nationaal expertisecentrum dat multidisciplinair en data-intensief wetenschappelijk onderzoek bevordert.