Wie wijst met zo groot mogelijk betrouwbaarheid de auteur van het Wilhelmus aan?

Wilhelmus Challenge 2019

Wilhelmus van Nassouwen
Willem van Oranje, vader des vaderlands

Wie het Wilhelmus schreef, is al eeuwenlang een raadsel. In 2016 kwamen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht met behulp van computationale analyses een nieuwe kandidaat op het spoor: Petrus Datheen. Het onderzoeksteam daagt nu het publiek uit: Wie kan met dezelfde dataset die voor het onderzoek dat in 2016 gebruikt werd, nog nauwkeuriger en betrouwbaarder voorspellen wie de auteur van het Wilhelmus geweest is?  

Petrus Datheen?

Van 9 tot 12 juli 2019 vindt in Utrecht de internationale Digital Humanities Conferentie plaats. Ter gelegenheid daarvan is de Wilhelmus challenge in het leven geroepen. Petrus Datheen  was nog nooit eerder in beeld als mogelijke auteur. En dus riep dit onderzoeksresultaat veel vragen op. Klopte het wel? Nu kan het resultaat door iedereen ‘gechallenged’ worden. Durf jij het aan

In 2017 schreef een student Informatica aan de Universiteit Utrecht een Masterscriptie over het auteurschap. Met heel andere algoritmen dan die in het onderzoek van 2016 gebruikt werden, kwam deze student tot een vergelijkbaar resultaat. Ook in dit onderzoek kwam Datheen als meest waarschijnlijke auteur naar voren. Wie kan dit resultaat overtreffen, en met nog meer waarschijnlijkheid de juiste auteur aanwijzen?

Meer informatie
Wilhelmus Challenge