29 oktober 2018

Jan Broersen over techniek en ethiek

Wie rijd je omver bij een onvermijdelijk ongeluk? Het kind of de bejaarde?

© iStockphoto.com/chombosan

Op 24 oktober verscheen een artikel op Eos Wetenschap over zelfrijdende auto's, ongelukken en ethiek. Prof. dr. ir. Jan Broersen (Artificial Intelligence) werd voor het stuk geïnterviewd om zijn visie op de kwestie toe te lichten. 

Prof. dr. ir. Jan Broersen. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. ir. Jan Broersen. Foto: Ed van Rijswijk

Zelfrijdende auto’s zullen bij onvermijdelijke ongevallen keuzes moeten maken over wie gespaard wordt, en wie niet. Een internationaal team van wetenschappers bedacht een gedachtenexperiment: de remmen van de auto zijn stuk. Rijdt de auto rechtdoor, dan knalt hij op een obstakel, met de dood van alle inzittenden tot gevolg. Of de auto kan uitwijken, maar rijdt dan overstekende voetgangers dood. Wat moet de auto doen? In het vakblad Nature analyseren wetenschappers welke keuzes proefpersonen uit meer dan honderd landen maken.

keuzes 

Dergelijke keuzes zouden aan mensen zelf overgelaten kunnen worden: ‘je kunt een algoritme koppelen aan de gps of een knop maken waarmee de gebruiker zijn voorkeuren kan ingeven', vertelt Broersen. Maar de vraag is of dat wel een goed idee is. Volgens Broersen is het 'vrij idioot dat iemand voor 'liever meer doden' kan kiezen. Er zal in eerste instantie een afweging moeten worden gemaakt tussen de levens van de inzittenden en die van andere weggebruikers. Dan weten we wel waar de inzittenden voor zullen kiezen. Misschien is het beter dat anderen die keuzes maken.’