1 november 2018

Daniël Wolf, ondernemer in crisis‑ en oorlogstijd

Whisky, wapens en weelde

Op 9 november verschijnt bij Boom Uitgevers de biografie Whisky, wapens en weelde. Daniël Wolf, ondernemer in crisis‑ en oorlogstijd door dr. Bram Bouwens (Economische en Sociale Geschiedenis) en dr. Herman Langeveld. Deze biografie van een geruchtmakend zakenman werpt nieuw licht op de Nederlandse betrokkenheid bij de Spaanse Burgeroorlog, en ook op de Nederlandse reactie op de Jodenvervolging in nazi-Duitsland.

Dr. Bram Bouwens
Dr. Bram Bouwens

In de jaren dertig werd Daniël Wolf (1898-1943) schatrijk, eerst in de houthandel en daarna met de verkoop van wapens aan de Spaanse regering waartegen generaal Franco en de zijnen in opstand kwamen. Beide activiteiten wekten weerstand: zijn concurrenten beschuldigden Wolf van corruptie en met die wapenleveranties ging hij in tegen de politiek van non-interventie in het Spaanse conflict.

weldoener

Daniël Wolf was niet alleen een omstreden zakenman, maar ook een weldoener. In 1937 schonk hij een enorm bedrag aan twee organisaties die de NSB bestreden en een jaar later, onmiddellijk na de Kristallnacht, lanceerde hij een plan om Duitse Joden een veilig heenkomen te verschaffen. Door veel geluk wist Wolf aan de greep van de nazi's te ontkomen. Hij overleed in 1943 in New York, gescheiden van zijn vrouw en dochters, die in Bergen-Belsen terechtkwamen.