Wetenschapper Kerstin Schneeberger krijgt Veni-subsidie voor leveronderzoek

Van organoïden naar organen – het printen van een lever

Kerstin Schneeberger, wetenschapper van de faculteit Diergeneeskunde, krijgt een Veni-subsidie voor onderzoek naar mini-levers die de menselijke lever kunnen vervangen. De Veni-subsidie biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.

Door een tekort aan donororganen overlijden ongeveer 20% van alle patiënten met leverziekten terwijl ze op een wachtlijst voor levertransplantatie staan. Schneeberger gaat met de subsidie onderzoeken hoe stamcellen van de patiënt gebruikt kunnen worden om mini-levers te maken die de menselijke lever kunnen vervangen en zo uiteindelijk patiënten kunnen helpen.

Kerstin Schneeberger en Bart Spee testen een 3d geprinte minilever, gemaakt van stamcellen.

Levercellen kweken

Schneeberger gebruikte haar expertise op het gebied van darm- en leverstamcellen om een nieuwe methode te ontwikkelen waarmee zij op grote schaal functionele levercellen kan kweken. In de toekomst wil ze op grote hoeveelheden genetisch stabiele levercellen kweken die langdurig de meest cruciale levereiwitten (vooral ontgiftingsenzymen) aanmaken.

Veni-subsidie

De Veni wordt jaarlijks door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1115 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd, dat komt neer op 14%.