Wetenschap als toeristisch uitstapje: duizenden papers screenen in Utrechtse monumenten

Meer dan 25 onderzoekers uit 10 Europese landen komen naar Utrecht voor de allereerste Screenathon, die plaatsvindt van 14 tot en met 17 mei. Op verschillende historische locaties screenen zij gezamenlijk meer dan 10.000 wetenschappelijke publicaties. Het doel: inzicht krijgen in wereldwijd relevant onderzoek voor het IMPROVE-project, dat streeft naar een beter gebruik van door patiënten gegenereerde gezondheidsgegevens.

Beeld: Michael Kooren

De gezondheidszorg in de EU wordt steeds digitaler. Een gebrek aan standaardisering en efficiënte workflows belemmert echter de uitwisseling van belangrijke data. Dit bemoeilijkt besluitvorming, patiëntenzorg en leidt tot hogere kosten. Het IMPROVE-consortium, een onderzoeks- en innovatieteam met experts uit diverse sectoren van de gezondheidszorg, pakt deze inefficiëntie aan door het verzamelen en uitwisselen van door patiënten gegenereerde gezondheidsgegevens te verbeteren.

Enorme hoeveelheden publicaties

Een essentiële stap in het project is het analyseren van relevant onderzoek dat al is uitgevoerd door andere onderzoeksteams. Echter, de hoeveelheid academische publicaties wereldwijd is enorm. Om deze enorme hoeveelheid informatie efficiënt te filteren, ontwikkelde het AI-aided Knowledge Discovery Lab van de Universiteit Utrecht speciale software: ASReview. Deze software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om snelle, open en transparante systematische reviews mogelijk te maken.

Rens van de Schoot

AI-modellen trainen

Tijdens de Screenathon trainen onderzoekers de AI-modellen om te leren welke publicaties relevant zijn. Hiervoor moeten zij zoveel mogelijk publicaties screenen en feedback geven aan de software. “Normaal gesproken is screenen een individuele klus waarbij je wekenlang achter je laptop zit”, aldus hoogleraar Rens van de Schoot, de organisator van het evenement. “De Screenathon is ons concept om de motivatie voor het screenen van duizenden publicaties te verhogen.”

Tour langs monumenten

Uitgerust met laptops en tablets nemen de onderzoekers deel aan een zorgvuldig samengestelde tour langs iconische monumenten, zoals de Domtoren en de Botanische Tuinen. Deze historische plekken worden omgetoverd tot tijdelijke onderzoekshubs. Van de Schoot: “Stel je voor dat je samenvattingen screent met uitzicht over de stad vanaf de Domtoren, vanuit de Sterrenwacht of midden in een tropisch bos in de Botanische Tuinen.” Deze aanpak verandert intensief, wetenschappelijk werk in een aantrekkelijk cultureel evenement.

Platform

Het uiteindelijke doel van het IMPROVE-consortium is om een platform te ontwikkelen waarmee ziekenhuizen en andere zorginstellingen op een gestroomlijnde manier door patiënten gegenereerde gezondheidsdata kunnen verzamelen en uitwisselen. Dit platform zou uiteindelijk de efficiëntie moeten verhogen en mogelijk de kosten in de gezondheidszorg kunnen verlagen.