4 september 2017

Veel activiteiten rondom viering 100 jaar vrouwelijke hoogleraren

Westerdijk spreekt tot de verbeelding

Dat Johanna Westerdijk 100 jaar na haar aanstelling tot eerste vrouwelijke Nederlandse hoogleraar nog steeds tot de verbeelding spreekt, blijkt wel uit de vele Westerdijk activiteiten die deze week plaatsvonden aan de Universiteit Utrecht.

‘Hans’, zoals ze bekend stond, had een prominente plek in verschillende activiteiten die werden georganiseerd door de Westerdijk projectgroep. Deze bestaat uit het projectteam Westerdijkjaar van de universiteit (waar zij 100 jaar geleden als hoogleraar plantenziektekunde werd aangesteld), het Westerdijk Institute (waar zij als directeur destijds een omvangrijke collectie schimmelculturen startte) en de KNAW (waar 2017 in het teken staat van 100 jaar vrouwelijke hoogleraren).

Schimmelweek

Afgelopen week stond in het teken van schimmels met onder meer een groots symposium, georganiseerd door het Westerdijk Institute. De rol van Westerdijk in de ontdekking van het middel tegen de Hollandse iepenziekte en haar gedachtengoed in de voortzetting van het ontdekken en gebruiken van schimmels in hedendaagse ziektebestrijding kwamen aan bod. De schimmelweek vond grotendeels plaats op het Westerdijk Institute zelf, welke begin dit jaar al officieel ter ere van ‘Hans’ van naam was gewijzigd (voorheen Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW)).

Er werd afgelopen week een nieuw Westerdijk laboratorium aan het instituut toegevoegd met een bronzen buste van Johanna Westerdijk zelf. Het beeld werd onthuld door Burgemeester Jan van Zanen en er werd op haar getoast met haar eigen Johanna Westerdijk-biertje (gebrouwen door bijzonder hoogleraar Teun Boekhout met speciale schimmels). De schimmelweek werd vervolgens feestelijk afgesloten met een goede fungal BBQ bij de opening van deze nieuwe Westerdijkvleugel.

Johanna Westerdijk

Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

In de eerste netwerkbijeenkomst van het nieuwe netwerk vrouwelijke hoogleraren van de universiteit het Female Professors Utrecht University (FPUU) blikken we deze week terug op 100 jaar vrouwelijke hoogleraren. In Paushuize wordt, naast een aantal presentaties, gediscussieerd over het nut en de noodzaak voor de oprichting van een netwerk voor vrouwelijke hoogleraren van de universiteit. Na afloop van de bijeenkomst zal een groot deel van de vrouwelijke hoogleraren vooraan lopen tijdens het cortège bij de opening van het academisch jaar 2017-2018 van de UU in de Domkerk.

Westerdijk Award

De faculteit Bètawetenschappen heeft Johanna Westerdijk een centrale plek gegeven in de opening van haar facultaire jaar. Er is een Westerdijk Award in het leven geroepen waarvoor collega’s elkaar konden nomineren. Voor Westerdijk belangrijke waarden als ‘diversiteit en sociale integratie’ spelen een grote rol in de toekenning van de award die op 5 september wordt uitgereikt door decaan Gerrit van Meer en de Diversiteitscommissie van Bèta.

De winnaar ontvangt een bronzen trofee (die de iepenziekte, ontdekt door Westerdijk verbeeldt) en een bedrag van € 1000,- , te besteden aan activiteiten die de diversiteit binnen de universiteit bevorderen. Ook wordt tijdens de facultaire opening de minitentoonstelling over Westerdijk en plantenziektekunde geopend, welke de komende maanden in de botanische tuinen te bewonderen zal zijn, evenals de iep die naar Johanna Westerdijk is vernoemd en ter gelegenheid van haar 100 jarig hoogleraarschap in de tuinen is geplant.