Wesley de Wit wint Voorjaarsdagen Research Award

Wesley de Wit

Honoursstudent Diergeneeskunde Wesley de Wit won tijdens de Voorjaarsdagen van 19, 20 en 21 april 2017 de Voorjaarsdagen Research Award. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar abirateron als potentiële nieuwe therapie tegen het syndroom van Cushing bij honden.

Voor aanvang van de Voorjaarsdagen konden onderzoekers abstracts insturen over hun onderzoek. Een selectie van hen mocht tijdens de Voorjaarsdagen een presentatie van twaalf minuten geven over hun onderzoek en daarna drie minuten vragen beantwoorden. Uiteindelijk waren er zestien genomineerden voor de Research Award, onder wie ook onderzoekers uit het buitenland. Wesley de Wit kwam als beste uit de bus en kreeg de prijs voor zijn onderzoek.

De Wit doet onderzoek naar een nieuwe medicinale therapie tegen het syndroom van Cushing bij honden met het middel abirateron. Het syndroom van Cushing treedt op wanneer de bijnier teveel cortisol aanmaakt. Dat kan komen door een overmatige productie van ACTH (een hormoon dat de bijnierschors stimuleert) als gevolg van een tumor aan de hypofyse, of door een overmatige productie van cortisol door een tumor aan de bijnierschors.

Ongewenste bijwerking

Abirateron remt de activiteit van CYP17: een enzym dat nodig is voor de aanmaak van onder meer de hormonen cortisol en testosteron. Abirateron wordt al gebruikt bij mannen met castratieresistente prostaatkanker (een vorm van prostaatkanker waarbij de tumor zelf testosteron is gaan produceren, wat de tumor vervolgens weer in stand houdt) om de productie van testosteron te remmen. De meest voorkomende bijwerking bij deze patiënten is ‘hypocortisolisme’, wat betekent dat de bijnierschors te weinig cortisol aanmaakt. Bij mannen met prostaatkanker is verlaging van de cortisolproductie een ongewenste bijwerking van abirateron, maar bij honden met het syndroom van Cushing is dit juist het doel van de therapie.

Potentiële therapie tegen syndroom van Cushing

Het leek De Wit daarom interessant om te testen of abirateron een geschikte therapie zou zijn voor honden met het syndroom van Cushing. Hij testte het middel op gekweekte, levende bijniercellen van honden en ontdekte dat abirateron de cortisolproductie voor meer dan 90% remt zonder de levensvatbaarheid van de cellen aan te tasten. Een interessant resultaat als potentiële therapie tegen het syndroom van Cushing.

De Wit maakt deel uit van de onderzoeksgroep Comparative and Translational Oncology en wordt begeleid door Karin Sanders en Sara Galac. Hij behaalde in 2016 zijn bachelor met genoegen en startte in september met een Honours Programme.