21 januari 2020

Werkdruk brandt wetenschap op

© iStockphoto.com

De werkdruk van wetenschappers aan Nederlandse universiteiten is te hoog. Hoewel dit al langer bekend is, is de situatie nog nauwelijks veranderd. De NOS sprak prof. dr. Ingrid Robeyns (Filosofie en Religiewetenschap) over dit probleem.

Prof. dr. Ingrid Robeyns

Heftige reacties

Uit een rapport van WOinActie, een platform voor wetenschappers, blijkt dat wetenschappers, docenten en hoogleraren aan Nederlandse universiteiten structureel overwerken. "We zijn geschrokken van het aantal mensen dat de moeite heeft genomen om in een drukke periode de vragenlijst in te vullen, maar ik ben vooral geschrokken van de heftigheid van de reacties," zegt Robeyns. Het overwerken zelf is namelijk niet het enige probleem: veel werknemers ervaren stress and psychische klachten als gevolg ervan.

Een structureel probleem

Hoewel jaren geleden de universiteiten al afspraken hebben gemaakt om dit probleem aan te pakken, is er nog geen structurele vooruitgang geboekt. Daarvoor is ook passende steun vanuit de overheid nodig. Robeyns: "Het oplossen van de problemen is bij het individu gelegd, maar dit gaat om een structureel probleem. We zijn nu mensen aan het opbranden en dat heeft op langere termijn effect op de wetenschap." WOinActie heeft de onderzoeksresultaten aan de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) voorgelegd, die laat weten de meldingen te gaan onderzoeken en waar mogelijk actie te ondernemen.