18 december 2017

De Gooi- en Eemlander

Wereldprimeur: dolfijn in scanner

Lonneke IJsseldijk heeft de Universiteit van Utrecht een wereldprimeur bezorgd, meldt de Faculteit Diergeneeskunde waar IJsseldijk werkt. De marien biologe maakte een CT-scan van de witsnuitdolfijn die onlangs op het strand van Wijk aan Zee werd aangetroffen.

De dolfijn paste maar net in de scanner: de rugvin moest worden verwijderd. IJsseldijk concludeert dat het dier nog leefde toen het strandde. Ze onderzoekt in opdracht van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit vrijwel alle walvisachtigen die aanspoelen of stranden op de Nederlandse kust. „Dat zijn meestal bruinvissen. Doel is vast te stellen of de dieren door menselijke oorzaken zijn omgekomen of niet”, legt ze uit. „Bijvoorbeeld doordat ze in een net hebben vastgezeten, gehoorschade hebben opgelopen of zwerfvuil in de maag hadden.”

Het volledige artikel is verschenen in de Gooi- en Eemlander, 18 december 2017.