Welkom (terug) in de Universiteitsbibliotheek

Het nieuwe academische jaar staat weer voor de deur! Of je nu een nieuwe student bent, of aan je laatste studiejaar gaat beginnen, welkom (terug) in de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Studieplekken en groepsruimtes

In de bibliotheek is natuurlijk volop ruimte om te studeren, zowel in de Binnenstad als op het Utrecht Science Park. Een deel van de studieplekken is vrij te gebruiken en een deel is te reserveren door studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht. Wil je studeren in een groep? Dan kun je een groepsruimte reserveren. Tijdens de tentamenperioden is de toegang tot de Universiteitsbibliotheek beperkt om studenten van de UU zoveel mogelijk de ruimte te geven. Alle studieplekken, ook de plekken die niet gereserveerd hoeven te worden, zijn dan alleen beschikbaar voor studenten van de UU.

Toegang tot digitale publicaties

Als je verbonden bent met het wifi-netwerk van de Universiteit Utrecht heb je toegang tot bronnen waar de bibliotheek een licentie op heeft. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen ook buiten de campus toegang krijgen tot dit materiaal. Een gemakkelijke manier is de Lean Library browserextensie gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de toegang automatisch wordt geregeld, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt. De overige opties voor toegang vind je op deze pagina. Wist je dat je altijd toegang hebt tot open access publicaties, ook als je niet aan de universiteit verbonden bent?

Boeken lenen

Naast de digitale publicatie kun je ook in beide bibliotheeklocaties boeken lenen. Als student van de UU ben je automatisch lid van de bibliotheek. Je vindt je bibliotheekpasje in de MyUU-app. Je kunt zelf boeken uit de open opstelling lenen bij de uitleenautomaat. Je kunt ook materiaal reserveren of aanvragen uit de depots. Dit doe je via WorldCat. Heeft de bibliotheek een werk niet, maar is het wel in een andere universiteitsbibliotheek beschikbaar? Dan kun je het naar Utrecht laten sturen via het interbibliothecair leenverkeer.

Informatievaardigheden

Om goed onderzoek te kunnen doen is het belangrijk dat je weet hoe je informatie moet zoeken en verwerken. De bibliotheek helpt je met het ontwikkelen van deze informatievaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld starten met de online training Compass. Na het afronden van deze training, die ongeveer twee uur in beslag neemt, heb je een goede basis in informatievaardigheden om aan de slag te gaan met jouw opdracht of scriptie. Er zijn ook verschillende LibGuides die je verder op weg kunnen helpen.

Advies en ondersteuning

Medewerkers van de bibliotheek staan graag voor je klaar om je te helpen. Bekijk de pagina Advies en ondersteuning voor studenten voor een overzicht van alle bibliotheekdiensten voor studenten.