“We richten ons op nieuwe methoden om de veiligheid van de mens betrouwbaar te voorspellen”

Anne Kienhuis benoemd tot hoogleraar Toxicologie in Transitie

Het College van Bestuur heeft Anne Kienhuis per 1 juni 2025 benoemd tot hoogleraar Toxicologie in Transitie bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De leerstoel draagt bij aan verschillende transities in de toxicologie, zoals de transitie naar proefdiervrije innovaties. “Ons doel is om veiligheid van chemische stoffen en geneesmiddelen betrouwbaar te beoordelen zonder proefdieren.”

Anne Kienhuis wil met de leerstoel innovaties verbinden, integreren en vertalen naar nieuwe concepten die bijdragen aan transities in de toxicologie.

Portretfoto Anne Kienhuis
Foto: Sophie Blommers

Wat betekent deze benoeming voor jou?

“Ik vind het fantastisch dat ik deze rol mag vervullen en zo de jarenlange samenwerking mag bekrachtigen tussen RIVM en IRAS op gebied van de transities in de toxicologie. Vanuit RIVM neem ik mijn ervaring mee van het transdisciplinair werken op het raakvlak van wetenschap en beleid. De leerstoel maakt het mogelijk om hier nog meer perspectieven vanuit diverse wetenschappelijke disciplines aan toe te voegen. Daarnaast gaan we een nieuwe generatie professionals opleiden via begeleiding van promovendi en studenten.”

Wat zie jij als belangrijkste doel van de leerstoel?

“De leerstoel richt zich op de transitie naar een mensgerichte, proefdiervrije risicobeoordeling van chemische stoffen en geneesmiddelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ontwikkeling van nieuwe methoden die zijn gestoeld op de biologie van de mens. De grote uitdaging is om deze methoden toepasbaar te maken voor betrouwbare risicobeoordelingen.”

De maatschappelijke drijfveer maakt werken aan proefdiervrije innovaties betekenisvol

“De focus van de leerstoel ligt hierbij niet alleen op de technologische ontwikkeling van nieuwe methoden, maar ook op het verhogen van vertrouwen en acceptatie bij alle betrokken partijen. Daarvoor zijn sociale, institutionele en culturele factoren belangrijk. We werken dan ook samen met verschillende disciplines en sectoren, zoals wetenschappers, regelgevende instanties, de industrie en de maatschappij als geheel. Het onderzoek in deze leerstoel draagt hiermee bij aan de daadwerkelijke toepassing van nieuwe methoden in de toxicologie en de brede acceptatie van stakeholders die nodig is om dat te bereiken.”

Wat is de maatschappelijke relevantie van deze leerstoel?

“Er is een duidelijke maatschappelijke drijfveer om de transitie in de toxicologie te versnellen. In Nederland stimuleert het programma Transitie Proefdiervrije Innovaties de transitie naar proefdiervrij onderzoek. In Europa werkt de Europese Commissie naar aanleiding van een Europees burgerinitiatief met alle betrokken partijen samen aan een stappenplan om chemische veiligheidsbeoordelingen proefdiervrij te maken. Dat maakt het werken aan dit onderwerp betekenisvol. Deze leerstoel richt zich op de inzet van nieuwe methoden om de veiligheid van de mens betrouwbaar te voorspellen. Daarmee draagt het bij aan maatschappelijke impact op de bescherming van de volksgezondheid en op het verminderen van dierproeven.”

Naast haar functie als hoogleraar bij de Universiteit Utrecht werkt Kienhuis als senior onderzoeker bij het RIVM.

Waarom doen we dit onderzoek bij de faculteit Diergeneeskunde?

De gezondheid en het welzijn van dier, mens en omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom onderzoeken we deze thema’s bij de faculteit Diergeneeskunde vanuit het grotere geheel. Zo dragen we bij aan een betere wereld.