Wat zijn de voordelen en nadelen van vroegcastratie bij kittens?

Hart voor Dieren

Verschillende dierenartsen hebben mij verschillend geadviseerd over vroegcastratie van mijn 3 maanden oude kitten. De een is voor, de ander tegen. Graag zou ik nu eens van een expert horen of het wel of niet aangeraden wordt en wat de voor- en nadelen zijn van vroegcastratie.

Jeffrey de Gier, specialist Voortplanting, Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht geeft antwoord:

De wedervraag is waarom er gekozen wordt voor castratie van het kitten op deze zeer jonge leeftijd in vergelijking met de meer gangbare leeftijd, rond zes maanden? Het antwoord op die vraag is namelijk de basis voor de afweging die vervolgens gemaakt wordt. Als het gaat over de effecten op gedrag en de lichamelijke ontwikkeling dan is er geen duidelijk verschil tussen castratie op zeer jonge leeftijd (<4 maanden) en die kort voor de pubertijd (4-6 maanden). Voor kittens waarvan het zeker is dat er niet mee gefokt zal worden (huiskatten, ongeacht het eventuele ras) geldt dat ze het beste kunnen worden gecastreerd (poes én kater) tussen de vier en zes maanden. Dat is een leeftijd waarop vrijwel alle kittens nog niet vruchtbaar zijn en de kans op ongewenste dracht nihil is.

Het volledige artikel is verschenen in Hart voor Dieren, nr. 6 juni 2016