Wat doet versimpelde taal met een baby?

Anika van der Klis in RTL Nieuws/EditieNL

Een moeder en een baby communiceren met elkaar © iStockphoto.com/eli_asenova
© iStockphoto.com/eli_asenova

Mensen die tegen baby's praten gebruiken vaak veel toonverschil en een overdreven intonatie. Onderzoekers van Harvard University ontdekten dat dit 'mammiaans' overal ter wereld voorkomt en dat het een positief effect heeft op baby's. Taalwetenschapper en promovendus Anika van der Klis vertelt aan RTL Nieuws/EditieNL wat dit gedrag met de taalontwikkeling van een baby doet. 

Het gebeurt vanzelf 

De onderzoekers van Harvard ontdekten dat baby's vooral het hoge toontje prettig vinden. Van der Klis, zelf niet betrokken bij het onderzoek van Hardvard, legt uit dat volwassenen al uit zichzelf hogere tonen gebruiken als ze tegen baby's praten. "We zien eigenlijk dat ouders hun hele gedrag aanpassen. Mensen gaan meer gebaren gebruiken, er wordt veel gelachen. Het heeft allemaal als doel om het kind wat makkelijker te laten leren."

Met een hoge stem maak je jezelf wat kleiner en liever, verklaart Van der Klis. Baby's luisteren er graag naar, waardoor ze ontvankelijker zijn voor de boodschap. Het is dus niet alleen leuk, maar ook nuttig, om met je baby te kirren en babbelen.

Culturele verschillen 

Harvard onderzocht 21 verschillende culturen van over de hele wereld en overal kwam het 'mamiaans' voor. Onderling zijn er wel een aantal culturele verschillen, zegt Van der Klis.

"In onze cultuur vinden wij het heel normaal dat de ouder en voornamelijk de moeder de meeste invloed heeft op de taalontwikkeling, maar dit is niet overal zo. Het is ook niet zo dat er maar één ding is dat werkt, maar in onze westerse cultuur werkt het hoge stemmetje wel heel goed."