Warm welkom voor Incluusion trainees

“Ik voel me geen trainee, maar een medewerker van de UU”

Incluusion trainees tijdens de welkomstbijeenkomst met projectmedewerker Lina Senen

Op 10 februari vond een welkomstbijeenkomst plaats voor negen statushouders die onlangs met een traineeship bij de UU begonnen. Dit traineeship programma van Incluusion richt zich op statushouders die geen betaalde baan hebben en graag een werkend leven willen opbouwen in Nederland.

Incluusion matchte de trainees met werkplekken die het beste aansluiten bij hun werkervaring, opleiding en motivatie. Dit zorgde voor een divers gezelschap van getalenteerde trainees bij verschillende afdelingen van de UU.

Hoogtepunten en hobbels

Tijdens de bijeenkomst deelden de negen trainees hun eerste ervaringen binnen de UU. Hoewel de trainees binnen verschillende afdelingen en diensten van de UU werken, kwamen de hoogtepunten en hobbels van de eerste weken in grote lijnen overeen. De hoogtepunten gingen vooral over de werkomgeving. De trainees gebruikten woorden zoals ‘welkom’, ‘comfortabel’, en ‘geaccepteerd’ om hun werkplek te omschrijven.

Ik voel me geen trainee, maar een medewerker van de UU. Zo word ik ook voorgesteld aan m’n collega’s

Elif (trainee International Service Desk)

Verder deelde Ömer (trainee Participatieteam) de volgende hobbel: Thuiswerken met kleine kinderen is soms een uitdaging voor mijn concentratie. Vooral omdat ik voor mijn werk stukken in het Nederlands moet lezen, wat voor mij extra aandacht vergt. Veel trainees herkenden dit en gaven aan moeite te hebben met de uitdagingen van het online thuiswerken.

De bijeenkomst in het Bestuursgebouw zorgde voor interactie en onderlinge verbinding tussen de trainees. Mesut (trainee Freudenthal Instituut): Ik vond het heel leuk om alle trainees te leren kennen. De sessie leverde ook veel ideeën op voor thema’s die Incluusion zal verwerken en bespreken tijdens de maandelijkse lunchmeetings voor alle trainees.

Incluusion Traineeship

Tijdens het Incluusion Traineeship gaan de statushouders aan de slag bij een werkervaringsplaats binnen de UU. De komende zes tot acht maanden zullen de trainees werkervaring opdoen, kennismaken met de Nederlandse arbeidsmarkt en een relevant netwerk opbouwen. Daarnaast krijgen ze verschillende trainingen aangeboden om de stap naar betaald werk te verkleinen. Zo volgen zij een gepersonaliseerde Nederlandse taaltraining gericht op hun taalgebruik op de werkvloer en een training voor professionele ontwikkeling binnen hun werkgebied.

Van de vijf statushouders die tijdens de pilot in 2021 een traineeship afronden, hebben er nu vier een betaalde baan. De vijfde persoon volgt een gerelateerde Masteropleiding.

Heb je ook plek voor een trainee of wil je een buddy worden?

Ziet jouw afdeling of dienst ook mogelijkheid om een werkervaringsplaats te creëren voor een Incluusion trainee? Of wil je als buddy een trainee wegwijs maken binnen de UU en helpen bij vragen? Neem dan contact met ons op via incluusion-traineeship@uu.nl.

Kijk voor meer informatie over het Incluusion traineeship op onze website: Incluusion traineeship.

Projectmanager Ragna Senf tijdens de welkomstbijeenkomst