12 december 2018

Walter Immerzeel ontvangt de James B. Macelwane medaille

Walter Immerzeel

Voor zijn excellente onderzoek naar de waterhuishouding van het Himalayagebergte heeft dr. Walter Immerzeel van de American Geophysical Union (AGU) de James B. Macelwane medaille toegekend gekregen. Tevens krijgt hij hiermee een uitzonderlijke positie als AGU-fellow. De onderscheiding wordt door de AGU jaarlijks uitgereikt aan maximaal vijf jonge, excellerende wetenschappers voor hun aanzienlijke bijdragen aan de aardwetenschappen.

Wat is de interactie tussen klimaatverandering, water, gletsjers, sneeuw en de atmosfeer? Walter Immerzeel (43) doet onderzoek in het Himalayagebergte, ook wel de watertoren van Azië genoemd,  om op deze vraag een antwoord te vinden. Ruim een kwart van de wereldbevolking is afhankelijk van het water uit dit enorme gebergte, dus het is van groot belang te snappen hoe deze processen op elkaar inspelen.

De watertoren in kaart brengen

Met behulp van drones brengt Immerzeel bijvoorbeeld de reusachtige gletsjers van het gebergte in kaart. Met andere instrumenten meet hij onder andere de dikte van het ijs, de hoeveelheid regen en sneeuw, de temperatuur en de hoeveelheid water in de rivieren. Al die gegevens gebruikt hij om bestaande hydrologische modellen te verbeteren, zodat nauwkeuriger voorspeld kan worden hoe de watervoorziening in de toekomst zal veranderen.

Bekijk de documentaire over Immerzeels onderzoek.

Over Immerzeel

Immerzeel promoveerde in 2008 als fysisch geograaf aan de Universiteit Utrecht. Als post-doc kreeg hij in 2011 een NWO VENI en werkte hij jarenlang voor onder andere ICIMOD, een wereldwijde organisatie voor onderzoek naar de Himalaya. Hij zette zijn werk voort aan de ETH in Zurich en kwam na drie jaar in 2014 terug bij de Universiteit Utrecht. Hier ontving Immerzeel onder andere een ERC Starting Grant (2015) en een NWO VIDI (2016).

Uitreiking

“De onderscheiding wordt beschouwd als een van de belangrijkste prijzen voor jonge aardwetenschappers”, vertelt Immerzeel. “Onderdeel van deze onderscheiding is dat ik tijdens de AGU Fall Meeting een Union Lecture mag verzorgen. Dit is een lezing over mijn onderzoek die toegankelijk is voor alle 25.000 vakgenoten die aanwezig zijn tijdens het congres.” Tijdens ditzelfde congres mocht Immerzeel de medaille in ontvangst nemen.

Over de James B. Macelwane medaille

De James B. Macelwane medaille wordt sinds 1961 toegekend door de AGU en is vernoemd naar de Amerikaanse seismoloog James B. Macelwane (1883 – 1956). Macelwane was president van de AGU van 1953 tot aan zijn dood in 1956.