19 november 2018

Walter Haug-Stipendium voor mediëviste Irmgard Fuchs

Irmgard Fuchs tijdens de uitreiking

Vorige week ontving promovenda Irmgard Fuchs (Middeleeuwse Cultuur en Duits) het Walter Haug-Stipendium 2018, een Zwitserse onderscheiding voor promotieonderzoek op het gebied van de Duitstalige middeleeuwse cultuur. Fuchs krijgt de beurs om in Utrecht te werken aan haar proefschrift over middeleeuwse dierenverhalen in Europees perspectief.

Fuchs nam op 10 november 2018 in Lausanne (CH) de oorkonde in ontvangst. De promovenda werkt in het kader van een joint doctorate tussen de Universität Zürich en de Universiteit Utrecht aan een interdisciplinair, vergelijkend onderzoek over de middeleeuwse dierenepiek. Daarin bestudeert zij uit Europees perspectief hoe de hoofse begrippen trouw en eer in Duitse en Nederlandse dierenverhalen als Reinhart Fuchs, Van den vos Reynaerde en Reinaerts Historie op narratief en semantisch niveau worden gebruikt en aan het publiek worden gepresenteerd.

wederzijdse inspiratie

Naast het doel om meer inzicht te verkrijgen in twee centrale begrippen uit de hoofse cultuur door een studie ervan in kritisch-satirische teksten beoogt het onderzoeksproject een wederzijdse inspiratie van twee verwante, maar onafhankelijk opererende mediëvistische deelgebieden. Hierdoor zal de vertekening door nationalistische perspectieven op een pre-nationalistische, Europese verhaalstof worden verbeterd.

Walter Haug-stipendium

Het Walter Haug-Stipendium van de Zeno Karl Schindler-stichting (ZKS) wordt ieder jaar toegekend aan een promovendus die in Zwitserland aan een onderzoeksproject werkt en in het kader hiervan een onderzoeksverblijf in het buitenland beoogt. Het onderzoeksverblijf van drie tot zes maanden wordt met een maandelijks bedrag van CHF 2'500 en de drukkosten van het proefschrift met een bedrag ter hoogte van CHF 3'000 gesteund. De beurs wordt verleend ter nagedachtenis aan de befaamde mediëvist Walter Haug (1927-2008). De ZKS-stichting bevordert en steunt door verschillende beurzen excellent onderzoek op het gebied van techniek en milieu en daarnaast ook op het gebied van alle mediëvistische disciplines.