Waarom minder vlees eten de enige oplossing lijkt om import van soja (en daarmee ontbossing) te stoppen.

Duurzaamheid en vernieuwing

Dutch Holstein Zwartbont cows

Over 4 jaar moet meer dan de helft van alle plantaardige eiwitrijke grondstoffen die we nodig hebben binnen de EU worden geproduceerd. Dat staat in de Nationale Eiwitstrategie. Tot nu toe komt daar weinig van terecht en groeit vooral de import van soja.

Nederland is binnen Europa de grootste importeur van soja. Wereldwijd staan we op plaats vier. Veel van onze soja komt uit Zuid-Amerika en dat aandeel groeit ook nog eens flink. Vorig jaar werd er 40 procent meer soja uit Brazilië gekocht dan het jaar daarvoor. En dat is geen goed nieuws, volgens hoofddocent Biodiversiteit en Landgebruik aan de Universiteit Utrecht Pita Verweij.

De longen van de wereld
Om plantages met sojaplanten aan te leggen, worden namelijk veel bossen gekapt in Zuid-Amerika. Dat is schadelijk voor de biodiversiteit, maar ook voor het klimaat.

Om de ontbossing tegen te gaan, hebben de EU-lidstaten in 2018 afgesproken maatregelen te nemen. Nederland maakte daarvoor vorig jaar afspraken in de Nationale Eiwitstrategie. De komende 5 a 10 jaar moet er worden geëxperimenteerd met de Nederlandse eiwitteelt, zodat we als land zelfvoorzienend kunnen worden.

Te koud en te nat
Een mooie ambitie, maar het blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig om een eiwitrijk gewas te vinden dat in Nederland goed wil groeien en ook nog eens iets oplevert. Zo blijkt de sojaboon niet te houden van ons Nederlandse klimaat. Nu wordt geëxperimenteerd met veldbonen, een ander eiwitrijk gewas. De boeren nemen een groot risico door te experimenteren met gewassen. Als de oogst mislukt, liggen de kosten bij de pionier. 

Minder vlees
Hoe succesvol de veldboon of een van de andere experimenten ook mag worden, het zal op zichzelf niet genoeg zijn voor een succesvolle eiwittransitie, volgens Pita Verweij. De echte oplossing is daarom om simpelweg minder vlees te eten, legt ze uit. "Zo hoeven we tien keer minder grond te gebruiken en kunnen we onze ecologische voetafdruk echt verminderen."

Bron: EenVandaag AvroTros, Duurzaamheid en vernieuwing, Auteur: Lisa Smedes, 10-04-2021

Lees het hele artikel