Waarom lopen de Tolakker koeien overdag niet in de wei?

De biologische melkkoeien van de Tolakker hebben ’s avonds en ‘s nachts weidegang in plaats van overdag. Waarom doen we dat op die manier? 

“Koeien hebben een zeer ingenieus verteringssysteem waar veel warmte bij geproduceerd wordt. De thermo neutrale zone voor melkvee ligt tussen -37 en 20 graden Celsius. Koeien vinden het niet prettig om met warme buitentemperaturen buiten te zijn omdat ze geen warmte kwijt kunnen. Ze eten dan minder en worden sneller ziek,” aldus Leonie Vernooij, coördinator van de Tolakker.

In de stal hangen 6 grote ventilatoren die zorgen voor luchtverplaatsing. Leonie: “Voor het welzijn en de gezondheid van de koe is het beter om de weide in te gaan wanneer in elk geval de zon minder fel of niet schijnt en het niet te warm is. Daarom weiden we op de Tolakker niet overdag. Daarbij is het vanwege het onderwijs op de Tolakker ook veel praktischer om de koeien overdag in de stal te hebben.

Vanwege de biologische bedrijfsvoering zijn we wel verplicht om de droge koeien en het jongvee buiten te houden. Daarover later meer.”