Waarom liggen katten zo graag in een doos?

Katten die onder stress staan omdat ze een nieuwe leefomgeving krijgen, herstellen sneller mét een doos.

Claudia Vinke
Dr. Claudia Vinke, dierenarts
Kat in doos

Dat katten graag in dozen liggen is een constatering die vrijwel iedereen kan bevestigen. De hamvraag is natuurlijk waarom? In feite is het antwoord heel simpel: een doos geeft extra bescherming en geborgenheid, en dat is precies waar de meeste katten behoefte aan hebben.

Een gestresste kat herstelt sneller mét doos

Onderzoek heeft ook aangetoond dat katten die onder stress staan omdat ze een nieuwe leefomgeving krijgen, sneller herstellen mét een doos dan katten die deze mogelijkheid niet aangeboden krijgen. Kijk je nu in de natuur dan zie je ook dat het eerste wat een wilde kat doet als hij wordt geconfronteerd met een spannende situatie, is zich verstoppen en terugtrekken.

Kat krijgt door spelen veel informatie over zijn omgeving

Natuurlijk kunnen katten ook spelen met dozen. Ook dat weet iedereen. Veel katten proberen zich thuis in de kleinste doosjes te proppen tot de meest bizarre vertoningen aan toe. Op zich lijkt spelen in dozen van een heel andere orde te zijn dan de hierboven genoemde antistressfunctie, maar door spel kan een dier veel informatie verkrijgen over zijn leefomgeving, de materialen die erin liggen en zijn eigen fysieke mogelijkheden daarmee. Zodoende kan de kat spelenderwijs erachter komen of een doos wel of niet bruikbaar is als potentiele schuilplek. In de natuur kan deze informatie het verschil maken tussen leven en dood.

Meer informatie
Dit artikel is verschenen in De Telegraaf van 30 mei 2015