27 september 2017

Waarom gamen niet zomaar een spelletje spelen is

© iStockphoto.com/Pekic

Metro beantwoordt de vraag waarom gamen niet zomaar een spelletje spelen is en spreekt daarover met onderzoekers dr. René Glas en dr. Jasper van Vught. Beiden zijn betrokken bij gameresearch aan de Universiteit Utrecht. Daar gebeurt sinds vijf jaar iets bijzonders: de faculteiten zetten gezamenlijk hun denkkracht in om het fenomeen gamen en de effecten daarvan te onderzoeken.

Dr. René Glas

Een keerpunt in het denken over gamen is de oratie van de Utrechtse hoogleraar Mediatheorie prof. dr. Joost Raessens uit 2010, waarin hij de homo ludens (de spelende mens) van een 2.0-versie voorziet en de term ‘ludische samenleving’ introduceert. "We gaan een samenleving in, waarin spel en spelen en alle zaken die daarbij horen, een steeds groter element zijn van de manier waarop wij cultuur beleven, en van de manier waarop wij met elkaar omgaan”, verklaart René Glas, doctor in de geesteswetenschappen.

Dr. Jasper van Vught

Games zijn slechts één facet, al zij het een belangrijke, van de spelende samenleving. "De veertigers en dertigers van nu groeiden op met videogames als PacMan en Space Invaders in de arcadehallen. Zij vinden gamen een doodnormaal tijdverdrijf. Voor hun kinderen zijn games een nog logischer onderdeel van hun dagelijkse mediadieet."