Waarom de UU ontbreekt in de THE-ranking

Domtoren gezien vanaf de Vismarkt in Utrecht

Je hoorde het wellicht al: de Universiteit Utrecht is niet opgenomen in de World University Ranking 2024 van Times Higher Education (THE).

Te veel nadruk op competitie

De UU heeft ervoor gekozen om geen gegevens aan te leveren. Een bewuste keuze:

  • Rankings leggen te veel nadruk op scoren en competitie, terwijl we juist willen inzetten op samenwerking en open science.
  • Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om de kwaliteit van een gehele universiteit met alle verschillende opleidingen en vakgebieden in één getal te vangen.
  • Ook gebruiken de makers van de rankings gegevens en methoden waar veel op af te dingen valt, zo blijkt uit onderzoek. Zo moeten universiteiten zelf veel tijd steken in het aanleveren van de juiste informatie.

Wat zijn verdere redenen om niet mee te doen? Hoe gaan andere universiteiten hiermee om? En wat is het standpunt van universiteitenvereniging UNL? DUB schreef een informatief artikel. UNL deelde eerder dit standpunt en een adviesrapport (pdf) om verantwoord om te gaan met rankings. En AD schreef het artikel ‘Universiteit Utrecht komt niet meer voor op wereldranglijst en dit is hoe dat komt’ (paywall).

Samen optrekken

Het is belangrijk dat universiteiten – meer dan nu – samen optrekken als het gaat om verantwoord omgaan met rankings (in lijn met eerdergenoemd advies vanuit UNL). We adviseren studenten om vooral de inhoud en aard van opleidingen te vergelijken en onderzoekers om te kijken naar de aard en kwaliteit van de onderzoeksprogramma’s.

Drie vragen over de afwezigheid van de UU in de THE ranking

Meer achtergrondinformatie

Jeroen Bosman, informatiespecialist bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht, biedt meer achtergrondinformatie op X (voorheen bekend als Twitter). Klik hier om de tweets te openen.