Waardering voor maatschappelijke en wetenschappelijke impact Utrechtse klimaatwetenschappers

Reuters Hot list of the world’s top climate scientists

Duurzaamheidsonderzoek staat hoog op onze onderzoeksagenda. En dat blijft gelukkig niet onopgemerkt, getuige bijvoorbeeld de ranglijst van ’s werelds meest invloedrijke klimaatwetenschappers die persbureau Reuters publiceerde. De hoogst genoteerde Nederlander in deze top 1000 is Detlef van Vuuren (Copernicus Instituut - faculteit Geowetenschappen), met een mooie 4e plaats.

Van Vuuren richt zich op wereldwijde duurzaamheidsvraagstukken. Hij ontwikkelt modellen waarmee toekomstige klimaat- en milieuveranderingen door middel van scenario's kunnen worden verkend. Daarbij kijkt hij ook naar de interactie tussen klimaat, milieu, leefomgeving en economie. Hij werkte onder andere aan de klimaatscenario's van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Behalve aan de Universiteit Utrecht is Van Vuuren ook als senior onderzoeker verbonden aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In totaal staan er 39 onderzoekers verbonden aan een Nederlands instituut in de lijst. Twaalf daarvan werken bij de Universiteit Utrecht. Naast Detlef van Vuuren zijn dat Appy Sluijs, Stefan Schouten, Jaap Sinninghe Damste, Henk Brinkhuis, Walter Immerzeel, Marc Bierkens, Andries Hof, Gert-Jan Reichart (allen faculteit Geowetenschappen), Roderik van de Wal (faculteit Bètawetenschappen en faculteit Geowetenschappen), Henk Dijkstra (faculteit Bètawetenschappen) en Hans Oerlemans (idem).

Het Utrechtse klimaatonderzoek valt onder Pathways to Sustainability, een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht.