2 februari 2018

Waar is de schoonheid van de wetenschap?

WISDOM window by Thomas Denny at Cambridge, England: St Catharine's College © cambridge2000.com
WISDOM window by Thomas Denny at Cambridge, England: St Catharine's College © cambridge2000.com

Waarom schroeven we de zuurheid, bitterheid en het nutsdenken niet terug, en springen we niet meer op de bres voor schoonheid in de wetenschap, vraagt prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) zich af in haar column in het NRC (26 januari). 

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Haar grootste moment van puur geluk in academia was twee jaar geleden, toen ze een tijdje in Cambridge verbleef, vertelt De Graaf. De aanblik van een glas-in-lood-venster maakte haar duidelijk waarom ze koos voor onderzoek en de universiteit.

Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar het had te maken met het besef dat ware wijsheid oneindig veel grootser en mysterieuzer is dan een mensenbrein ooit kan bevatten.

En dat ga je pas zien als je stilvalt en niet meer denkt in termen van productie of kwantiteit. Daarom gaat ze iedere dag proberen één ervaring van schoonheid in haar academische werk te verwerken. 

Wat is voor u de schoonheid van wetenschap?

Daarvoor roept ze ook de hulp van haar lezers in. Kunt u kort beschrijven, liefst met voorbeeld, wat voor u de schoonheid is van wetenschap? E-mail: mooiewetenschap@gmail.com. Dan belooft ze erop terug te komen.